Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsabb Core 2 processzorok

Laptop

Gyorsabb Core 2 processzorok

Az Intel négy új CPU-t jelentett be.

Pár nappal ezelőtt közölte a chipgyártó vállalat, hogy új, magasabb FSB-n üzemelő lapkákat dob piacra. Ezek közül a legnagyobb teljesítményt az Extreme jelölésű, QX6850-es modell tudja felmutatni: 3 GHz-es órajelen üzemel, a számítógép többi részével pedig az 1333 MHz-es frontoldali buszon kommunikál. Ennek megfelelően az ára is magas – éppen csak eggyel kell kevesebbet kifizetni 1000 dollárnál.

Nem egyedül érkezett az új jövevény: három olcsóbb (de még mindig 1333 MHz-es FSB-vel rendelkező), a hétköznapi felhasználók számára is elérhető árú CPU-val örvendezteti meg a vásárlás előtt állókat az Intel. A szintén 3 GHz-es órajelen üzemelő Core 2 Duo E6850-es 266, a 2,66 GHz-es E6750 183, a 2,33 GHz-es órajelen futó E6550-es pedig 163 dollárba kerül (természetesen ezres tétel vásárlása esetén érvényes árakról „beszélünk”). A fentiek mellé még egy 1066 MHz-es FSB-n üzemelő Core 2 Quad lapka jutott – az 530 dollárba kerülő példány (Q6700) 2,66 GHz-es órajelet tudhat magáénak.

Természetesen mit sem érnének az új processzorok, ha nem lehetne alájuk a teljesítményüket kellő mértékben kiaknázni képes alaplapokat tenni. Az Asustek Computer ezért hétfőn jelentette be, hogy megújítja kínálatát, így már olyan példányokat is elérhetővé tesz, amelyek támogatják az 1333 MHz-es FSB-t. Ez nem jelenti azt, hogy az egyre inkább várt X38-as chipkészlet kerülne ezekre a hardvereszközökre, inkább arról van szó, hogy az Asus kicsit módosította a jelenleg már elérhető, P965-ös, 975X-es, Nvidia Nforce 650i és 680 SLI típusú alaplapjait (amik hivatalosan nem támogatják az ekkora frontoldali buszsebességet). Vagyis a processzorcserének nem (feltétlenül) kell együtt járnia az alaplapcserével is – már megvásárolt hardver esetében természetesen BIOS-frissítésre van szükség.

Aki maximális teljesítményre vágyik, annak azonban talán érdemes még várnia a vásárlással. Az év végén érkezik az X38-as chipkészlet, amely többek között magába foglalja már a PCI Express 2.0 támogatását is, ami az újabb videokártyák vásárlásakor jól jöhet.

A szintén most megújult Intel Core 2 Duo mobilprocesszorról itt lehet olvasni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés