Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel felpörgeti a Linux fejlesztését

Laptop

Az Intel felpörgeti a Linux fejlesztését

A vállalat hisz az ingyenes szoftver erejében.

Hétfőn indította el Mobile and Internet Linux Project website-ját a chipgyártó óriásvállalat, abból a célból, hogy a már létező, linuxos kernelre és más, nyíltforrású komponensekre irányuló fejlesztéseit összehangolja. Dirk Hohndel, az Intel vezető linuxos és open source mérnöke elárulta, hogy egy kicsivel több mint egy tucat embert vettek fel a szükséges programozói feladatok ellátására. Emellett azt remélik, hogy külső segítséget is kapnak; két linuxos cég (az Ubuntut támogató Canonical és a kínai Red Flag Linux) máris megállapodott a chipgyártóval.

Mégis milyen projekteken dolgozik a vállalat? Például az erőforrás-menedzsment fejlesztésén, kezelői felületeken, vezetékmentes hálózatok használatán, webböngészésen – az egyik legfontosabb azonban a mobil eszközökhöz készített szoftverek fejlesztése. Hohndel szerint ebben a technológiai inkubátorban számos jelentős dolgot hozhatnak létre az elkövetkező három évben. Közlése szerint a részleg pénzügyi támogatottsága azt mutatja: a csúcsvezetés komolyan veszi a nyíltforrású szoftverekkel való munkát.

Az Intel terve, hogy a személyi számítógépek terjedésének hőskorában fennálló állapotot hozza vissza – amikor a hardver még többe került, mint a szoftver. A jelenlegi árak mellett ezt szinte már csak úgy lehet elérni, ha a program maga ingyenes, vagy legalábbis nagyon olcsón előállítható. Nem meglepő az erőfeszítés egy olyan cégtől, amely döntő többségében hardvereszközök fejlesztéséből és értékesítéséből él, és igyekszik újabb piacokat is meghódítani. A vállalat ugyanis egyre fontosabbnak tartja a vezetékmentes hálózati csatlakozásra képes hordozható készülékeket: a mobiltelefonokat és a PDA-kat.

Jelenleg az egyik legfontosabb feladat a programozó eszközök fejlesztése. Napjainkban szinte kizárólag úgy zajlik a programozás, hogy az alkalmazást elkészítik egy általános PC-n, majd a kész(nek vélt) kódot áttöltik a mobil készülékekre, és ott tesztelik. Ez utóbbi gyakran nehézkes folyamat, Hohndel szerint itt van még mit fejleszteni. És ezeknek a fejlesztéseknek az eredményét bárki megtekintheti, hiszen a vállalat a forráskódot – annak nyíltsága miatt – például levelezőlistákon keresztül is terjeszti. Az viszont nem valószínű, hogy egy új disztribúciót is létrehozna, vélekednek az elemzők.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés