Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végre a piacon a vezetékmentes USB

Laptop

Végre a piacon a vezetékmentes USB

Nagy adatátvitel, kábelek nélkül – immár a boltokban.

Múlt héten került sor annak a Wireless USB hubnak a bejelentésére, ami a Belkin fejlesztésében jelenhetett meg, illetve a Lenovo T61p noteszgépére, ami szintén alkalmazza ezt a megoldást. Ezen a héten pedig számos másik PC- és perifériagyártó vállalat tesz termékbejelentést. A dömping azonban nem éri váratlanul a piacot – a Wireless USB (Universal Serial Bus) nagyjából egy éves késéssel debütál, ezzel pedig jelentős hátrányból indul azokkal a vezetékmentes kommunikációs standardokkal (Bluetooth 2.0, 802.11b/g/n) szemben, amik már jó ideje a piacon vannak.

Ha a szabvány támogatóinak reményei valóra válnak, akkor az elkövetkező néhány évben elterjedhet a nyomtatók, merevlemezek, set-top boxok, fényképezőgépek, digitális zenelejátszók és mobiltelefonok között. Vagyis egy újabb vezeték, az USB tűnhet el, csökkentve ezzel a kábeldzsungel méretét mind az irodákban, mind az otthonokban. Ami pedig már több mint egy évtizede jelen van – a vezetékes univerzális soros busz még a 90-es évek közepén jelent meg. Vezetékmentes változatára a klasszikus tyúk-tojás felállás miatt kellett ilyen sokat várni: a számítógépgyártók azért nem sürgették a dolgot, mert a perifériagyártók sem kapkodták el (ez utóbbiak pedig pont az előbbiek laza hozzáállása miatt nem igényelték különösebben a wireless USB létrejöttét).

A wireless hub termékek jelenthetik az ugródeszkát – ezek természetesen nem csak a vezetékmentes technikát alkalmazó készülékekkel tudnak kommunikálni, hanem azokkal is, amelyekből még kilóg a drót. Az előbbi esetben azonban csak körülbelül 30 lábnyi (10 méternyi) távolságra „lát el” a hub, ami nagyjából a Bluetooth hatósugarának felel meg. A standardot ugyanakkor nem készítették fel arra, hogy a jel átjusson a falakon is, vagyis a szobában felállított vezetékmentes USB kapcsolatok nem is lépnek ki a helyiségből.

Az Isuppli becslése szerint a nyitóévnek tekinthető 2007-es 15 millió dolláros eladási volumenről 2011-re 2,6 milliárd dollárosra hízik majd a piac. Ez egyben az ezt a standardot alkalmazó elektronikai eszközök mennyiségének robbanásszerű növekedését is feltételezi: idén még csupán 1 milliót, 2011-re azonban már félmilliárd darabot adnak majd el.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés