Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alaplapra integrált memóriával próbálkozik az Asus

Laptop

Alaplapra integrált memóriával próbálkozik az Asus

Eddig tartott a PC-világ modularitása, vagy egy fecske nem csinál nyarat?

A PC múlt század 80-as, 90-es éveiben való elterjedéséhez nagyban hozzájárult moduláris kialakítása – a korábbi számítógépekkel szemben még egy viszonylag laikus felhasználó is ki tudott cserélni például egy winchestert, vagy egy floppy-drive-ot. A rendszerbővítés nem járt a komplett masina újravásárlásával, mivel ezek az eszközök nem voltak szervizszolgáltatást igénylő módon „összedrótozva”. Ez aztán kiterjedt a processzorokra, memóriára is, amelyek így külön-külön kerültek bele az alaplapokba. Az Asus nemrég bejelentett terméke azonban szembe megy ezzel az évtizedek óta általánosan elfogadott kialakítással.

A P5K3 Premium/WiFi-AP alaplap ugyanis előre installáltan tartalmaz DDR3 chipeket – az alaplapba beleforrasztva 2 GB-nyi PC3-10666-os, vagyis 1333 MHz-en üzemelő memória található. Ezzel a gyártó két legyet ütött egy csapásra: a felhasználónak nem lesz gondja a kompatibilis modulok keresgélésével, ráadásul az Asus által a chipekre helyezett hűtőborda egyben szerelés nélküli hőelvezetést is kínál, vagyis nagyobb esélyt a tuningra. Ezt alátámasztandó, a távol-keleti vállalat gyári garanciát vállal az 1500 MHz-es túlhajthatóságra, igaz, az egyelőre nem derült ki, hogy melyik gyártó milyen késleltetésű chipjeivel biztosítják ezt.

Amint a neve is mutatja, az alaplap a legújabb, Intel P35-ös chipkészletre alapul, vagyis az LGA775-ös foglalatú processzorok számos válfaját támogatja. Ide tartozik a Core 2 Extreme, Core 2 Quad, Core 2 Duo, és azok a jövőbeli CPU-k is, amelyek már 1333 MHz-es rendszerbuszt igényelnek. Az alaplap támogatja az Ati Crossfire több GPU-s technológiáját, illetve vezetékmentes csatlakozásra is képes. Ez utóbbi egyébként hozzáférési pontként (access point) és kliens módban is képes működni.

Kiket céloz meg a vállalat legújabb termékével? Elsőre nehéz eldönteni, mert a magas teljesítmény bizonyos szempontból komoly korláttal jár: az alaplapra integrált memória nem cserélhető vagy bővíthető, és a Windows Vista érában, amikor az 1 GB éppen hogy csak elég, a 2 GB-os operatív tár pedig csak napjaink alkalmazásai számára biztosít kellő tárterületet, hamar szűkössé válhat. Ráadásul egyelőre a DDR3 chipek nem is olcsók, vagyis maga az alaplap sem lehet az (bár az integrált kialakítás bizonyára segít csökkenteni a költségeket) – igaz, erről pontos adat még nem jelent meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés