Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kell-e nekünk a DDR3?

Laptop

Kell-e nekünk a DDR3?

Memóriakérdés – a megoldás nem a Cavinton.

Kétségtelen, hogy a DDR2 memóriák korszaka a végéhez közelít: ugyan az 1066 MHz-es frekvencia révén még szépen teljesíthet a következő egy évben, de a magas energiafogyasztása miatt mindenképp cserélni kell. Sokak számára nem kétséges, hogy a következő generáció, a DDR3 fogja váltani az elődöt – ám arról, hogy ez mikor esedékes, már megoszlanak a vélemények. Jelenleg ugyanis a DDR3 drága, hiánycikk, és nem is hoz jelentős teljesítménybeli előrelépést.

Persze mindhárom tényező változni fog. A teljesítménye ugyan az X-bit labs részletes mérése szerint egyelőre még a csúcs DDR2-ket sem éri (amit elsősorban a nagyobb késleltetés okoz), ám a frekvencia emelkedésével ez a hátrány eltűnhet, később pedig a DDR3 javára billen majd a mérleg. Így volt ez anno a DDR-DDR2 váltásnál is, tulajdonképpen csak akkor volt értelme váltani, amikor megjelentek a 667 MHz-nél gyorsabb, második generációs példányok. Igaz, azt nem szabad elfelejteni, hogy a memória teljesítménye a PC összteljesítményének csak az 5-10 százalékát adja, tehát túl sokat nem érdemes az operatív tárra költeni, ha nagyobb sebességet akarunk.

Mi lehet tehát az azonnali előnye az új szabványra való áttérésnek? Nos, aki energiakímélő alkatrészekből kívánja összeállítani számítógépét, és fontos minden megspórolt watt, annak érdemes lehet már rögtön az elején elgondolkodnia egy DDR3-as rendszerben. A tesztek szerint ugyan nem sokat (üresjárásban 2 wattot, leterhelt rendszernél 6 wattot) csökken csak a fogyasztás, ám egy százegynéhány wattos PC-nél már 5-6 százalékkal is lejjebb lehet faragni a fogyasztást – csupán a memória lecserélésével, ami köztudottan a legkevésbé energiaigényes alkatrészek egyike (legalábbis a processzorokhoz, videokártyákhoz és optikai meghajtókhoz képest).

Aki viszont teljesítményszempontok alapján váltana, annak egyelőre érdemes kivárnia – legalábbis addig, amíg a piacra nem kerülnek az elérhető árú 1600 MHz-es vagy annál nagyobb órajelen hajtott példányok. Költséghatékonyság szempontjából is ez utóbbi tanács tűnik ésszerűnek – idén legalábbis. Vagyis a DDR3 térhódítása valószínűleg csak jövőre kezdődik meg igazán.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés