Connect with us

Hirdetés

technokrata

500 GB egy DVD-nyi lemezen

Laptop

500 GB egy DVD-nyi lemezen

Fél terabyte-os tárkapacitást ígér az új fejlesztés.

A Berlini Műszaki Egyetem Optikai Intézetével együttműködő tudósok egy csoportja olyan felfedezésről számolt be, amely fél terabyte-nyi kapacitást ígér egy mindössze akkora méretű adathordozó korongon, mint amekkora egy szabványos DVD. Az 500 GB-nyi tárkapacitású lemezen az úgynevezett Microholas Projekt tagjaiként dolgozó kutatók ráadásul azt a nagyratörő célt tűzték ki maguk elé, hogy a kapacitást 2010-re 1 terabyte-osra növelik.

A projekt egy úgynevezett mikroholografikus adatrögzítési technikát fejlesztett ki, amivel az írás közben az adatot nanostruktúrákban lehet elraktározni. Ennek és a többréteges tárolásnak a kombinálásával háromdimenziós adatrögzítésre nyílik lehetőség – ezzel pedig kiváltható a CD-knél, DVD-knél megszokott „gödrös” (pit) struktúra, amely csak két dimenzióban teszi lehetővé az információ tárolását. Ehhez az szükséges, hogy az író/olvasó sugár fókuszálható legyen a lemez fotopolimer rétegének különböző mélységeibe. A korong egyébként 10 rétegből áll, amelyet 5 külön hullámhosszú lézerrel lehet írni/olvasni.

Persze hiába a nagy kapacitás, ha az árak nem versenyképesek a mai termékekkel. A projekt létrehozói szerint a lemezeket nem lesz túl drága művelet előállítani, ám konkrét árakról eddig nem esett szó – ahogy az sem ismert, hogy egy íróegység mennyibe kerülne. Az viszont biztosnak tűnik, hogy az MHD nem lesz lassú: a prototípus lemezek 50 Mb/s-os sebességgel írhatók, de a 2010-re létrehozandó 1 TB-os korongok már 200 Mb/s-ot tudnak majd, állítják a projekten dolgozók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés