Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google: nem csak a Windows-osoknak jár az asztali keresés

Laptop

Google: nem csak a Windows-osoknak jár az asztali keresés

Google Desktop Linuxon, avagy állományok után mindenki kutat, operációs rendszertől függetlenül.

Nagy adósságát pótolta néhány órával ezelőtt az amerikai, online keresőjéről elhíresült vállalat, amikor útjára bocsátotta Google Desktop asztali keresőjének linuxos változatát (letöltés itt). Igaz, – jó szokásához híven – egyelőre csupán bétaváltozatként érhető el az állományaink, leveleink, üzeneteink közötti keresést nagyban felgyorsító szoftver. A nagy Microsoft elleni hajrában ennek is örülni kell; a Google mostanában annyi szolgáltatással igyekszik megakasztani a Microsoft szerekét (például a tegnap bejelentett magyar táblázatkezelő és dokumentumkészítő szolgáltatással), hogy egy kicsit talán elhanyagolva érezhetik magukat a linuxosok.

Miért érdemes feltelepíteni a Google Desktopot a pingvines OS tulajdonosai számára? Nos, hasonló okokból, ami miatt anno Windows XP-n nagy sikert érhetett el az alkalmazás: rég elfeledett információkra, file-okra, levelekre bukkanhatunk, ha a keresett információnak csupán a töredéke is eszünkbe jut. Több száz gigabyte-os winchestereken pedig már bőven akad „elfekvő” anyag, amit „hagyományos” kereséssel nem biztos, hogy fellelnék. Ráadásul a Google Desktop indexeli is az állományokat: telepítését követően – a tárolt adatok mennyiségétől függően – órák vagy napok alatt elkészíti az index adatbázist, majd keresésnél már csak ezen végez műveleteket. Ennek köszönhetően a találatok elméletileg azonnal, gyakorlatilag 1-2 másodperc alatt rendelkezésre állnak.

Nem portolásról van szó: a Google Desktop for Linux kifejezetten a nyíltforrású operációs rendszerekre készült, és a Google saját asztali kereső algoritmusait alkalmazza. Vagyis nem támaszkodik olyan linuxos keresőszoftverekre, mint amilyen például a Beagle, közölte a vállalat szóvivője a bejelentés során. Egyelőre csak az x86-os processzorral rendelkező gépeken futtatható, azok közül is csak azokon, amelyeken az alábbi, vagy annál újabb linuxok futnak: Debian 4.0, Fedora Core 6, Ubuntu 6.10, Novell Suse 10.1, Red Flag 5. A két legismertebb GUI (KDE, Gnome) közül bármelyikkel együtt tud működni.

Érdekesség, hogy a Google ugyan elég sok projektet nyíltforrásúként ad a felhasználók kezébe (vagy a programkódot szabadon módosíthatja bárki), a Google Desktop for Linux védett tulajdonú licenccel került ki a vállalat fejlesztőműhelyéből (ettől még szabadon használható, vagyis freeware licencet kapott). Ez valószínűleg a Windows-os Google Desktop hatása. Az alkalmazást egyébként a cég pekingi mérnökcsapata készítette el, és a nagy nemzetközi bázissal bíró nyelvek mindegyikére lokalizált módon is letölthető (magyarra sajnos nem).

Aki kedvet kapott a Google linuxos alkalmazásaihoz, de eddig nem tudta, hogy miket készített még a vállalat, annak itt egy rövid lista a pingvines OS-re szintén letölthető, feltelepíthető programjairól: Picasa (fotószerkesztés), Google Earth (műholdképes földfelszín böngészés), Google Toolbar for Firefox (a Tűzrókához készített eszköztár, többek között integrált keresésre).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés