Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sosem látott kapacitás a notebookban

Laptop

Sosem látott kapacitás a notebookban

Ugyan, hol van már a negyed terabyte?

A merőleges adatrögzítés (prependicular recording) elvét alkalmazó gyártó közül kettő vállalat jelentette be nemrég, hogy sikerült előállítani az első, 160 GB-os kapacitást nyújtó, 2,5 colos winchesterekbe építhető lemezeket. Ezek révén mind a Fuji Electric Group, mind a Showa Denko K.K. (SDK) megjelentethetett a héten olyan merevlemezeket, amelyek 320 GB-nyi adattároló kapacitást kínálnak a notebook tulajdonosok számára.

Egészen a hét elejéig ebben a szegmensben a csúcsot a Western Digital tartotta. A WD negyed terabyte-nyi (egy R-rel!) információ eltárolását tette lehetővé winchesterén; erre tett rá még egy 70 GB-os lapáttal a két távol-keleti vállalat a minap. Vagyis ez azt jelenti, hogy a tegnap bejelentett 1 TB-os asztali merevlemezek kapacitásának harmadát már elérte a mobil számítástechnika: közel 70 DVD-nyi tartalom zsúfolható rá a Fuji és az SDK háttértárolójára.

Az új készülékek árai egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy a régebbi modelleket olcsóbbá teszik – ahogy a processzoroknál és a videokártyáknál, úgy a merevlemezeknél is érvényesül az új, nagyobb, jobb termék árletörő tényezője a piac régebbi szereplői számára. Ezzel pedig megnyílhat az út a 200 GB alatti winchesterek hétköznapi alkalmazásához. Kérdés persze, hogy meddig folytatódhat a kapacitásverseny ezen a téren, hiszen nemrég számoltunk be a szintén negyed terabyte-os SSD-ről, vagyis arról a memóriaalapú adattárolóról, melynek használata biztonságosabb, alacsonyabb fogyasztással jár, ráadásul nagyobb teljesítményt is kínál (igaz, napjainkban még jóval drágább is).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés