Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kis notebookot, olcsón

Laptop

Kis notebookot, olcsón

A Via elképzelése a mobil számítástechnika jövőjéről.

A Tajvanon tartott Computex kereskedelmi show-n mutatta be a távol-keleti vállalat legújabb, kifejezetten kicsi noteszgépek számára fejlesztett alaplapját. Ez világosan mutatja a Via stratégiáját: a mobil számítástechnikában szeretné szerény (mindössze 3 százalékos) piaci részesedését növelni. A cég C7-es processzorai ugyan közel sem biztosítanak akkora számítási teljesítményt, mint konkurenseinek, az Intelnek és az AMD-nek a lapkái, viszont cserébe jóval alacsonyabb fogyasztási mutatókkal is bírnak. A kisebb energiaigény pedig kevesebb hőtermeléssel is jár együtt.

Ezt akarja saját javára fordítani a vállalat, melynek legújabb, NanoBook névre keresztelt prototípus noteszgépe öt órás folyamatos üzemelésre képes, abban az esetben, ha Windows XP-t használ operációs rendszer gyanánt. Erről Richard Brown, a Via marketing alelnöke beszélt a kiállításon; ő adott bővebb tájékoztatást a készülék belső felépítéséről is. A C7-es processzor 1,2 GHz-es órajelen üzemel, melyet 1 GB-nyi memória lát el adatokkal. Az operatív tárba pedig a készülékben megbúvó 30 GB-os winchesterről juthat be az információ. Hét colos kijelzőjét elsősorban nem videózásra és játékra teremtették, hanem olyan munkafeladatok ellátására, amelyek nagyfokú mobilitást igényelnek. Ennek megfelelően tömege is igen alacsonynak mondható: nincsen 82 dekagramm a készülék.

Másik nagy előnye a noteszgépnek, hogy konkurenseihez képest sokkal kisebb összeget mutató árcédulával kerül majd a boltokba. Míg a riválisok – mint például az Intel CPU-t tartalmazó Samsung Q1 ultramobil komputer – 800-1200 dollárba kerülnek, addig a NanoBook mindössze 600 dollárért (átszámítva 110-115 ezer forintért) lesz megvásárolható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés