Connect with us

technokrata

750 GB-os winchesterek a Western Digitaltól

Laptop

750 GB-os winchesterek a Western Digitaltól

Lassan elérjük az 1 terabyte-os határt.

A világ második legnagyobb merevlemezgyártójaként számon tartott Western Digital két napja jelentette be, hogy már szállítja első, sorozatban gyártott 750 GB-os merevlemezeit. Jelenleg ez a legnagyobb kapacitású HDD, amit a vállalat kínál. A Caviar SE16 GL188 7200 RPM-es sebességgel forgatja a benne elhelyezett tányérokat, illetve 16 MB-nyi cache-sel szerelték fel a vállalat mérnökei. A gyártó állítása szerint 4,2 ms-os átlagos késleltetési idővel rendelkezik az eszköz, valamint akár 70 MB/s-os adatátviteli sebességre is képes lehet. Vagyis nem csak nagy kapacitást kínál, hanem mindezt meglehetősen fürgén elérhetővé is teszi tulajdonosa számára.

A nagy tempót az olyan technikák támogatása is elősegíti, mint a soros ATA-300 csatolófelület, vagy a native command queuing (NCQ), ami az írási/olvasási utasítások sorba rendezésével optimalizálja a winchester író/olvasó fejének mozgását. Összesen egyébként négy darab lemez található a WD legújabb Caviar modelljében; a szerkezet működésének megbízhatóságát pedig a vállalat saját maga által kifejlesztett technológiái (SecurePark, StableTrac, IntelliSeek) igyekeznek magasan tartani, valamint fogyasztását alacsony szintre szorítani.

Nem ülhet azonban babérjain a Western Digital, hiszen mind a Seagate Technology, mind a Hitachi előrébb jár a winchesterek kapacitásnöveléséért folytatott küzdelemben. Az előbbi pontosan egy éve jelentette be hasonló adattároló mérettel bíró megoldásait (ezekről bővebb teszt itt olvasható), a Hitachi pedig pár hónapja már megkezdte 1 TB-os meghajtóinak szállítását. A 250 dolláros (45-50 ezer forintos) készüléknek tehát éppen itt volt már a megjelenési ideje.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés