Connect with us

Hirdetés

technokrata

Összefonódás az Intel és az Nvidia között?

Laptop

Összefonódás az Intel és az Nvidia között?

Nem lenne meglepő az AMD-Ati felvásárlás után.

Tavaly sokan megdöbbentek az Ati felvásárlásának hírére – a kanadai vállalatot a processzorfejlesztéssel foglalkozó Advanced Micro Devices szerezte meg. Már akkor hallani lehetett olyan véleményeket, hogy ha az Intel az Nvidia mellett teszi le a voksát, akkor polarizálódni fog a piac – nos, ha nem is éppen pont ez történik, de az x86-os processzorok „szülővállalata” és Geforce kártyák kifejlesztője éppen arra készül, hogy szorosabbra fűzze a köztük fennálló kapcsolatot. A tajvani Digitimes értesülései szerint az Nvidia GPU technológiájának egy részét át kívánja adni az Intel számára, hogy elősegítse ez utóbbival az együttműködést. Egyes állítások szerint már részlegesen sikerült is megállapodnia a két cégnek.

Még 2004 végén kötötték az első, több évre szóló keresztlicenc egyezséget, néhány hónappal azelőtt, hogy megjelentek a piacon az első Nforce 4-es alaplapok Intel Edition változatai. A lépés egyértelműen előnyhöz juttatta az Nvidiát az inteles alaplapok chipkészleteinek fejlesztésében; az azonban egyelőre nem világos, hogy a mostani tárgyalások milyen előnnyel járhatnak a cégnek.

Az Intel tervei nem hivatalos források szerint egyértelműek: 2009-2010 környékén be akar lépni a különálló grafikus processzorok piacára. Sőt, azt már maga a vállalat is elismerte, hogy Nehalem processzorai beépített grafikus maggal fognak rendelkezni – ennek révén az alaplapra integrált videokártyák piaca csappanhat meg. Középtávon azonban az Ati és az Nvidia pozícióit egyaránt veszélyeztetheti az Intel terve, hiszen a grafikus mag teljesítményének fokozása érdekében valószínűleg komoly erőforrásokat fog mozgósítani a chipgyártó gigász. Hiszen így anélkül szerezhet nagyobb piacot magának, hogy ahhoz jelentősen több chipet kellene gyártania – a CPU-ba integrált GPU ugyanazon szilíciumszeleten kerül kialakításra, mint amelyiken maga a központi vezérlőegység készül.

Egyre komolyabb veszély fenyegeti tehát az AMD-t. Ez utóbbi amúgy is válságos időszakon megy át éppen, mivel az új processzorai még nem jelentek meg, a régebbieket pedig az Intel Core 2 mikroarchitektúrája mind teljesítményben, mind fogyasztás tekintetében leelőzte. Ráadásul az új Ati R600-as DirectX 10-es GPU-k megjelenését is többször el kellett halasztani. Ha az Intel még szorosabbra fűzi a szálakat az Nvidiával, netán ez utóbbi Geforce kártyáit fogja népszerűsíteni, hogy gyengítse versenytársa, az AMD pozícióját, akkor az végzetes következményekkel járhat az utóbbi számára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés