Connect with us

Hirdetés

technokrata

9 új Ati videokártya

Laptop

9 új Ati videokártya

Érkezik a Radeon HD 2000-es sorozat.

A többszöri csúszást követően már alig egy hét van csupán a hivatalos bemutatkozásig: a tavalyi év végén az AMD birtokába került Ati bejelentette, hogy május 14-én kilenc videokártya válik megvehetővé a boltokban. A csúcskategóriát a Radeon HD 2900XT változat képviseli, amely 512 MB-nyi GDDR3 memóriát tartalmaz – ez az R600-as alapokra épül, amely 80 nanométeres gyártási eljárást jelent (a kártyáról bővebben itt). Szintén fél gigabyte-nyi, és szintén GDDR3 memória került a Radeon HD 2900XL változatra, amely gyakorlatilag ugyanazt a GPU-t is kapja, mint a fenti változat; csak némi órajelbeli eltérés van az erősebb modellhez képest.

65 nanométeres csíkszélességgel bír az Ati többi hét grafikus processzora. A HD 2600-as és HD 2400-as sorozat a közép- és a belépőszintű kategóriát képviseli. Ezek közül a leggyorsabb a Radeon HD 2600 XT lesz, amely még a csúcskategóriánál is gyorsabb, újabb memóriát kap: 512 MB-nyi GDDR4 VRAM felett rendelkezhetnek ezek a videokártyák. A GPU az RV630-ra alapul; ez a lapka egy, a fentihez kísértetiesen hasonlító modellen is helyt kap, amelyik viszont GDDR3 memóriával van felszerelve. Ez utóbbi 512 MB-nyi, míg a kategória harmadik tagjaként piacra kerülő változat 256 MB-nyi RAM felett rendelkezik. Csakúgy, mint a Radeon HD 2600 PRO változat.

A belépőszintet három, HD 2400-as videokártya ruházza fel DirectX 10-es képességekkel. Ezek közül a 2400 XT 256 MB-nyi DDR2 memóriával rendelkezik, a GPU pedig egy szintén 65 nanométeres gyártási eljárással készült RV610-es. A második változat 2400 PRO névre hallgat, ami az előzőhöz képest csak órajelekben tér el (pontos adat egyelőre nem ismert). Végül a legolcsóbb változat is PRO jelöléssel érkezik, erre mindössze 128 MB-nyi DDR2 memória kerül.

Az biztos, hogy lesz választék bőven; a kártyákről bővebb teszt nemsokára a Tom´s hardware magyar kiadásán.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés