Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következő generációs notebookok

Laptop

Következő generációs notebookok

Bemutatkozik a Centrino legújabb kiadása, a Santa Rosa.

Nem szakítva a hagyományokkal, az Intel tavasszal bocsátotta útjára Centrino mobilplatformjának legújabb változatát. A mai napon, San Francisco-ban debütáló triász (Core 2 Duo processzor, chipkészlet, vezetékmentes hálózati csatlakozást lehetővé tevő chip) megjelenésével nagyobb hangsúlyt kapnak a vPro technikák, melyek az üzleti felhasználást hivatottak segíteni (erről bővebben itt). Szó sincsen azonban arról, hogy a játékra, filmnézésre, vagy csak pusztán internetezésre vágyó felhasználók igényeit ne elégítené ki Santa Rosa – nekik készült a most két részre elkülönülő platform Centrino Duo kialakítása.

A legtöbb, újonnan megjelenő funkció, képesség, átdolgozott hardver már ismertté vált, ezekről mi is többször írtunk (például itt és itt). Egyik legfontosabb változtatás az integrált grafikus teljesítmény megnövelése lett: az új 965-ös mobil chipkészlet képes már a Vista 3D-s funkcióinak zökkenőmentes használatára (az emiatt megnövekedő akkumulátorfogyasztásról azonban egyelőre nem nyilatkozott az Intel). Az Intel egyúttal nyomást kíván gyakorolni riválisára, az AMD-re, amely az Ati révén komoly részesedéssel bír a hordozható számítógépek videovezérlőinek piacán. Riválisát eddig is szorongatja már a vállalat: az utolsó negyedévben az Intelnek sikerült újabb részesedést el-(illetve vissza)hódítania. Ezt a már sokat hangoztatott Core 2 mikroarchitektúrával érte el, vagyis a CPU-k jobb teljesítménybeli és fogyasztási mutatói révén tudott minden korábbinál több felhasználót megnyerni magának az Intel.

És ha már szóba került a grafika: az AMD egy hete tartott San Francisco-ban bemutatót néhány újságírónak, amelyben az Intel 965G, vagyis jelenleg legnagyobb teljesítményre képes integrált grafikai vezérlővel ellátott chipkészletét versenyeztették az AMD saját M690-es chipsetjével. Nem meglepő módon az Advanced Micro Devices megoldása nyert a cég saját techdemóján. A kisebbik gyártó terméke a Far Cry játék alatt több képkocka megjelenítésére volt képes egy másodperc alatt, illetve a videolejátszás is simábbnak bizonyult, mint az inteles noteszgép.

Átállás az Intelnél is
A Centrino Pro vonulat kifejezetten a Windows Vistát vállalati szinten vásárlók számára jött létre. Az Intel szerint ezzel felpöröghet a Microsoft új operációs rendszerének adoptálási gyorsasága ebben a szegmensben – például az év végéig a chipgyártó saját IT-részlege is hasonló kihívást tervez leküzdeni. A Centrino Pro révén könnyebbé válik a vállalati szoftverfrissítés, egyszerűbbé a virtualizációs technikák előnyeinek kihasználása.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés