Connect with us

Hirdetés

technokrata

DDR3 – jön, jön, jön!

Laptop

DDR3 – jön, jön, jön!

80 nanométeres gyártási eljárás, 2 GB-os modulok, több mint 1 GHz-es órajel.

A Hynix Semiconductor, a távol-keleti memóriagyártók egyik legnagyobbika bejelentette, hogy kedden sikeresen átmentek DDR3 memóriachipjei az Intel hitelesítő vizsgálatán. Ez azt jelenti, hogy nemsokára megjelenhetnek a piacon az első olyan modulok, melyen már 1 Gb-es DDR3 SDRAM lapkák felelnek az adattárolásért. A 80 nanométeres gyártási eljárással előállított chipekből 1 vagy 2 GB-os kapacitású hardverelemek hozhatók létre. 800 MHz-es órajel mellett CL5 5-5 vagy CL6 6-6, 1066 MHz esetében CL7 7-7 késleltetésre képesek, 1,5 voltos tápfeszültségen.

Miért jobb a DDR3 a DDR2-höz képest? Értelemszerűen nagyobb teljesítményre képesek ezek a lapkák, amire a többmagos processzorok terjedésével egyre komolyabb szükség is van. Nem elhanyagolható előnyük azonban, hogy mindemellett alacsonyabb fogyasztási paraméterekkel is bírnak, többek között az olyan energiakímélő üzemmódoknak, mint a PASR (partial array self refresh) és az ASR (auto self refresh), melyekkel a memóriacellák frissítéséhez szükséges energiákon lehet spórolni. Mindezek ellenére akár 1600 MHz-re is feltornázhatók a DDR3-as modulok, ez viszont megnöveli a késleltetési időt. Többek között a továbbfejlesztett pre-fetch segíti hozzá az új memóriákat ahhoz, hogy a DDR2-vel minimum tartsák a lépést (azonos órajelen).

Az első 1 gigabites DDR3 chipek 80 nanométeres gyártási eljárással készülő változatainak tömegtermelése a harmadik negyedévben kezdődhet meg – ez egybeesik az Intel újgenerációs chipkészletének, a Bearlake-nek a megjelenésével. Ez utóbbi már támogatja a DDR3-at; amelyből még hatékonyabb, 66 nanométeres csíkszélességű változatokat is piacra tervez dobni a Hynix – ha minden a távol-keleti vállalat tervei szerint megy, akkor még az év vége előtt.

Amint arról korábban is írtunk, a DDR3 felfutási szakasza már nincs messze – 2008 végére az összes eladott DRAM 25 százalékát adja ez a kategória, 2010-re pedig teljes mértékben uralni fogja a piacot. Ehhez persze a Hynixon túl a többi memóriagyártó óriás is hozzá fog járulni (a Super Talent és a Samsung együttműködéséről készült cikkünk).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés