Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a négy magra optimalizált játékok

Laptop

Jönnek a négy magra optimalizált játékok

Kényszer szüli a váltást.

Hosszú évek alatt a játékfejlesztők hozzászoktak, hogy egy játék elkészülte után egyre jobban futtathatóvá válik, hiszen a processzorok órajele (és ezzel teljesítménye) folyamatosan emelkedik az idő előrehaladtával. Az architektúrális határok azonban nemrég közbeszóltak, és 3 gigaherz környékén megálljt parancsoltak az órajel-emelgető trendnek. A processzorgyártók ekkor fordultak a hatékonyabb mikroarchitektúra irányába, ami szükségképpen magával hozta a többmagos rendszerek terjedését is.

A programozók azonban mintha nem akarnák meghallani az idők szavát. Még manapság is a legtöbb megjelenő PC-s játék egymagos környezetre van optimalizálva, képtelen kihasználni a két (négy) magban rejlő párhuzamos feladatvégzés erejét – tisztelet a kivételnek (mint amilyen például a nagysikerű Total Annihilation folytatásaként februárban megjelent Supreme Commander). Ennek oka, hogy a többmagos CPU-kra való fejlesztés jelentősen eltér a megszokottól; annyira, hogy az Intel ismét kiadott egy szoftverfejlesztő eszközgyűjteményt ezen a héten. A vállalat ezzel szeretné elérni, hogy a játékprogramok készítőinek könnyebb legyen az átállás. Persze nem kell félteni az AMD-t sem, a kisebbik processzorgyártó is kivette a részét a többmagos processzorokra fejlesztés népszerűsítéséből. Az Advanced Micro Devices tavaly még egy kódversenyt is szponzorált, hogy segítse a fejlődést.

Többek között ezeknek az erőfeszítésnek is köszönhető, hogy egyes, még egymagos processzorra felkészített játék (például a Doom 3 vagy a World of Warcraft) egy patch-nek köszönhetően képessé vált kihasználni a második magban rejlő erőt is. A haladás tehát már látszik, de a játékipar egészét nézve még mindig csak hármast kaphatna a tendencia, mondta Randy Stude, az Intel játékplatformokért felelős részlegének igazgatója. Stude szerint amikor az első kétmagos rendszerek megjelentek (2005), csak jóindulattal adhatott volna egy értékelőtanár az akkori teljesítményre kettes alá osztályzatot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés