Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Windows-ok közel negyede megbukott a teszten

Laptop

A Windows-ok közel negyede megbukott a teszten

Magas a kalóz Windows-ok aránya.

Tegnap jelentette be a Microsoft, hogy a Windows Genuine Advantage (WGA) program keretei között vizsgált operációs rendszerek 22 százaléka nem ment át a hitelességellenőrzésen, azaz illegális verzióként került feltelepítésre az adott számítógépre. Ez az adat igen magas, ha figyelembe vesszük azt, hogy a hitelesítést többnyire csak azok végzik el, akik tudják, hogy „tiszta” a Windows-uk – a kalózváltozatokat használók gyakran rá sem kattintanak a Microsoft website-ján a felmérést indító gombra.

Ezek az adatok másfél év alatt gyűltek össze – mióta a WGA 2005 júliusában útjára indult, több mint 512 millió felhasználó végzett el hitelesítésellenőrzést a program keretei között. Ezek 22,3 százaléka bukott meg a teszten, vagyis mintegy 114 millió internetező biztosan az operációs rendszer kalóz változatát használja. Ennek ismeretében elenyészőnek mondható az az 56 ezer bejelentés, melyet a Microsoft kapott hamisított szoftverek kapcsán. Redmond minden egyes kivizsgált esetben, melyben kiderült, hogy a szoftver illegális voltáról a felhasználó nem tudott, azt a kereskedő, akitől a számítógépet vette, installálta fel, egy ingyenes Windows-zal jutalmazta a bejelentőt.

A globális kalózkodás természetesen a fenti értéknél jóval magasabb, több mint másfélszer ekkorára rúg. A Business Software Alliance (BSA) jelentése szerint a világon átlagosan minden harmadik (35%) szoftver illegálisan kerül alkalmazásra; Észak-Amerikában ennek a szintje 22%, de például a kelet-európai országok jó részében, és a távol-keleti államokban nem ritka a 70-80 százalékos kalózszoftver arány sem.

Ezt a magas szintet szeretné a Microsoft lenyomni azzal, hogy a Windows Vista és az Office 2007 küszöbön álló, hétköznapi felhasználóknak szánt megjelenése előtt kipróbálási kampányt indított. Az Office 2007-tel párhuzamosan az új operációs rendszer is megvizsgálható Weben keresztül – ehhez pedig nincs másra szükség, csak egy hatos vagy hetes Internet Explorerre. Egy kis Active X vezérlő révén virtuális számítógépként futtathatóvá válik a Windows Vista, így az érdeklődők kipróbálhatják, mit is tud a rendszer. Az Office 2007-ből ráadásul egy 60 napos, úgynevezett trial letöltés is elérhető.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés