Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek az olcsó(bb) négymagosak

Laptop

Jönnek az olcsó(bb) négymagosak

1 millió quad-core Intel processzor, már az év közepére.

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója bejelentette, hogy az év közepére már több mint 1 millió négymagos processzort fognak leszállítani. Arról nem nyilatkozott, hogy az egész évre kivetítve hány darabbal számolnak, de egy korábbi becslés szerint 2007-ben az Intel négymagos lapkáiból milliós nagyságrendben szállítanak majd. A terjedést segíti, hogy már most kilenc különböző modellt kínálnak az érdeklődőknek; és habár ezek többsége szervergépbe szánt példány, az otthoni PC-k tulajdonosainak is nyújtanak már alternatívát.

Ez utóbbi kettő (a Core 2 Quad Q6600 és a Core 2 Extreme QX6800) elég borsos áron került forgalomba: az elsőért 851, a második változatért 1000 dollárt kell fizetni. Emellett öt Xeon (X5355, E5345, E5335, E5320, E5310) CPU áll a teljesítményigényes felhasználók rendelkezésére a két foglalatos szerverek és munkaállomások, illetve két Xeon (X3220, X3210) az egyprocesszoros rendszerek piacán.

Korábbi becslések szerint idén az Intel desktop processzoreladásainak 3 százalékáért lesznek felelősek a négymagos lapkák, ami azért jelentős teljesítmény. Vegyük figyelembe, hogy még ha a PC-eladások nem is emelkednek a tavalyi 230 milliós darabszámról (az IDC adatai szerint), az Intel részesedése durván 75% az x86-os piacon (ez 172,5 milliós példányszámot jelent). Ha a desktop processzorok csak a 60 százalékát adják az értékesítésnek, a 3 százalékos részarány mellett akkor is 3,1 millió darab négymagos CPU talál majd gazdára idén. Becslések szerint ez az érték nagyjából reális: valahova 3 és 3,5 millió darab közé teszik ezt a számot.

Persze az eladások felfutásához az is szükséges, hogy olcsóbbá váljanak ezek a megoldások. Erre a második félévben kerül majd sor, amikor az Intel kiadja második generációs quad-core mikroprocesszorait, melyek már 45 nanométeres gyártási eljárással készülnek, és támogatják az SSE4 utasításkészletet. A Yorkfield kódnevű lapka single-die kialakítású lesz, tehát nem két darab kétmagos processzormag „összetapasztásából” fog állni. Egyesített másodszintű (L2) cache-sel bír majd, ami az Intel szerint érezhetően megdobja a processzor teljesítményét a most használt, magonként külön-külön biztosított gyorsítótáras kialakításhoz képest. A Yorkfield processzor rendszerbuszának órajele 1333 MHz lesz, támogatja a DDR3-as memóriát, és kompatibilis lesz a Bearlake kódnevű chipkészlettel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés