Connect with us

technokrata

Két videokártya egy notebookban

Laptop

Két videokártya egy notebookban

A brit Alienware ismét egyedülálló noteszgéppel jelent meg a piacon.

Több alkalommal is cikkeztünk már az Alienware noteszgépeiről – a vállalat nem csak külső tekintetében igyekszik megfelelni az extrém dolgokra nyitott vásárlóknak (notebookjaik már messziről feltűnnek a földönkívüliekkel való ábrázolás miatt), de a kis gépek „lelkére” is odafigyelnek. A gyártó ezért rendszerint olyan modelleket tart kínálatában, melyek az átlag hordozható PC-khez viszonyítva jóval nagyobb teljesítményre képesek.

Nincs ez másként az Aurora m9700-asnál sem, mely az első olyan 17 colos (1440×900 vagy 1920×1200 pixeles felbontású) LCD-vel rendelkező notebook az Alienware kínálatában, mely két grafikus vezérlőre támaszkodik (létezik egyébként 19 colos LCD-vel felszerelt változat is). A kártyánként 512-512 MB-nyi videomemória így összesen 1 GB-ot tesz ki – az egységek egyébként az Nvidia „keze munkáját” dicsérik (Geforce Go 7900 GS). Nagy házban nagy hely is van, ezért a vállalat úgy döntött, két merevlemezt (SATA interfész, 7200-as fordulat percenként) szuszakol bele az m9700-asba; összesen tehát 320 GB-nyi kapacitás áll (RAID-be szervezetten) a felhasználó rendelkezésére.

Abban is eltér a legtöbb, ma kapható modelltől a noteszgép, hogy processzora nem az Intel Centrino családjából került ki: egy AMD Turion 64 CPU dolgozik az Alienware hordozható számítógépében. Operatív tárának érdekessége, hogy napjaink trendje ellenére még a régi, PC3200-as DDR SDRAM technológia kapott helyet a notebookban. Alapkiépítettség esetén 512 MB-nyi, de ez egészen 2 GB-ig bővíthető.

A többi képesség tekintetében sem hanyagolták el terméküket a britek: a True MIMO technológia révén megbízhatóbban lehet használni a 802.11b/g wireless modult nagyobb távolságok esetén is, illetve a standard vezetékmentes szabványoknál nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé ez a megoldás. Négy darab USB port várja a külső perifériák csatlakoztatását, illetve egy négy-az-egyben memóriakártya-leolvasóval is rendelkezik az m9700-as. Optikai meghajtója vagy egy DVD/CD-RW kombó-, vagy egy kétrétegű DVD-ket is írni képes drive lehet, a felhasználó választásától függően.

Támogatja az 5.1-es hangzást is (természetesen a hangfalakat külön kell csatlakoztatni), illetve további két kijelző csatlakoztatható a készülékhez a DVI-D és a VGA kimenetei révén. Emellett rendelkezik S-Video be- és kimenettel, illetve TV tunerrel.

A Windows Media Center operációs rendszert futtató notebook a fentiek ellenére hűvös és csendes, legalábbis a beszámolók szerint, ebben tehát nem kötöttek kompromisszumot a gyártók. Tömegére sem lehet panasz: alig egy kilogrammal több a hagyományos, 15,4 colos noteszgépekhez képest (3,9 kg). Hordozhatóságát nyilván nehezebbé teszik a 40x30x4,7 centiméteres fizikai paraméterei, de egy 17 colos LCD-nél ez teljesen érthető is. Az egyetlen, ám igen komoly visszatartó erő az ár: az m9700-as legkisebb modellje is 1200 fontról indul (ez közel félmillió forint).Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin