Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftverhiba az űrállomáson

Laptop

Szoftverhiba az űrállomáson

A fejünk felett keringő nemzetközi űrállomás napelemeinek kinyitása szoftverhiba miatt késlekedett.

Az International Space Station, röviden ISS továbbépítése a Columbia űrsikló 2003 februárjában bekövetkezett katasztrófája óta késlekedett. Akkor ugyanis egy, a felszálláskor megsérült hőpajzs-panel miatt az űrhajósokat szállító űrjármű olyan mértékben megsérült, hogy a földi légkörbe való visszatérés során már nem volt képes elviselni a nagy sebesség miatt fellépő súrlódás keltette magas hőmérsékletet. A Columbia a kamerák „szeme láttára” robbant darabokra, és ezzel hét űrhajós vált a világűr meghódítására szőtt emberi erőfeszítések újabb hősi halottjaivá.

Az amerikai kormány ezt követően a Földre parancsolta a maradék két űrsiklót, és hosszú ideig nem is engedte őket újra repülni. A fedélzeten szolgáló emberek váltását az orosz Progress űrjármú hivatott megoldani, ám idén végül úgy döntöttek a NASA-nal, hogy a változtatások után ismét repülhet az immár több mint 20 éves űrjárgány (név szerint az Atlantis volt a soros).

Ennek „örömére” tovább folytatódott az űrállomás építése is, aminek egyik lépéseként új napkollektorokat helyeztek üzembe – azaz egy darabig úgy tűnt, hogy a manőver kudarcba fullad. Egy szoftveres hiba miatt ugyanis nem sikerült a panelek kinyitása (a Nap energiáját begyűjtő eszközök „összecsomagolva” utaznak a Földről az űrállomás felé, hogy ne foglaljanak sok helyet; majd a célhoz érve nyitják ki őket). A NASA a múlt héten bekövetkezett incidens során egész éjszaka próbálkozott a probléma megoldásával, a programozókat mind berángatták az irodákba, hogy dolgozzanak a szoftveren.

Tovább nehezítette a feladat leküzdését, hogy az amerikai űrhivatal rengeteg régi, elavult kódot és operációs rendszert használ, annak érdekében, hogy legalább ezekre ne kelljen költenie az amúgy is sokak szerint igen pazarló költségvetéssel dolgozó ügynökségnek. Ennek ellenére végül sikeresen túljutottak a nehézségen, és üzembe állhattak a napkollektorok; habár az végül is nem derült ki, hogy a panelek kinyitásáért felelős szoftver egy régebbi változata okozta a galibát, vagy a hibás kódolás.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés