Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csökkennek a Hungarotel összekapcsolási díjai is

Laptop

Csökkennek a Hungarotel összekapcsolási díjai is

Az Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa elfogadta a Hungarotel Rt. referencia összekapcsolási díjait (RIO) tartalmazó ajánlatát, amely szerint a szolgáltató összekapcsolási díjai jelentősen csökkennek majd, közölte az NHH pénteken.

A másik négy jelentős piaci erejű (JPE) vezetékes szolgáltató – a Magyar Telekom, az Invitel, a Monortel és az Emitel – összekapcsolási díjairól szóló határozattervezeteit az NHH Tanácsa március elején hirdette ki.

Az öt szolgáltató nagykereskedelmi szerződési feltételeit tartalmazó referencia ajánlatokról szóló határozattervezetek szerint a társaságok összekapcsolási díjai 10-50 százalékkal csökkennek. Miután mind az öt JPE szolgáltató összekapcsolási díjai csökkennek, a teljes magyarországi vezetékes telefon piacon javulnak a verseny feltételei.

A JPE szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra a forgalmi és egyszeri díjakat tartalmazó referencia összekapcsolási ajánlataikat.

A most közzétett határozattervezet szerint a Hungarotel forgalmi díjai közül a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga közel 25 százalékkal, 2,31 forint/percre csökken – miután a társaság élt azzal a határozatban foglalt lehetőséggel, miszerint költségmodell benyújtása nélkül elfogadja, hogy díjai a Magyar Telekom jelenleg hatályos RIO-díjainak 1,4-szeresére csökkenjenek.

A korábban közzétett határozattervezetek szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásindítási és -végződtetési díjak átlaga 11 százalékkal, 1,47 forint/percre csökken, a Monortelnél ez az átlag 26 százalékkal 2,25 forint/percre, az Emitelnél 11 százalékkal 2,45 forint/percre, az Invitelnél pedig 20 százalékkal 2,31 forint/percre csökken.

A verseny szempontjából a forgalmi díjaknál is fontosabb egyszeri tételek közül a Hungarotel esetében a közvetítőválasztás díja 54 százalékkal 1354 forintra, a számhordozás beállításának egyszeri díja pedig közel 40 százalékkal 2516 Ft-ra csökken.

Az öt JPE szolgáltatónál a határozattervezetek szerint a közvetítőválasztás díja több mint 51 százalékkal átlagosan 1500 forint alá, a számhordozás beállításának díja pedig több mint 38 százalékkal, átlagosan 2600 forint alá csökken.

Az egyszeri díjak csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon mind a számhordozás, mind az ügyfelek számára akár a hívásirányonként eltérő szolgáltató igénybevételét lehetővé tevő közvetítőválasztás területén is.

A számhordozás lehetősége mellett a verseny élénkülésében egyre jelentősebb a közvetítőválasztás szerepe. Ezt jelzi, hogy az NHH adatai szerint 2005 első három negyedévében a vezetékes hálózatokból indított beszédcélú forgalmon belül a közvetítőválasztással lebonyolított forgalom aránya meghaladta a 10 százalékot. 2005 harmadik negyedévében ez az arány közel 14 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy minden hetedik helyhez kötött beszédperc közvetítőválasztás útján történt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés