Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD Jon újra „feltört”

Laptop

DVD Jon újra „feltört”

A norvég programozó ezúttal a Windows Media Playerével kapcsolatos kódolásra vetette ki hálóját.

Jon Lech Johansen, avagy DVD Jon – a DVD-k Content Scrambling Systemének (CSS), azaz a korongok másolásvédelmének feltörésével elhíresült norvég programozó. Az első nagy dobását még tinédzserként elkövető Jon azóta már többször hallatott magáról hasonló témában. Például az ő nevéhez (is) kötődik az Apple Itunes védelmének (többszöri) kiiktatása, de a Google Video Viewer szolgáltatás meghackelése is a skandináv programozóhoz fűződik.

Jon az azóta eltelt időszak alatt nem ült a babérjain, hanem újabb célpontot talált magának: azon videofolyamok (stream) védelmét iktatta ki, amelyek eddig a kódolásuk miatt csak a Windows Media Player révén voltak megtekinthetők. A norvég fiatal még a múlt héten tette közzé eredményeit saját blogjában, melynek elolvasásából kiderül, hogy a dekódoló mechanizmust egy eszköz révén – ahogy korábbi munkáit, úgy most ezt is – minden internetező számára elérhetővé tette. Az NSC file-okkal kapcsolatos kódolás eltávolításával Jon elérte, hogy immár a nyíltforrású médialejátszókat használók is élvezhetik azokat a tartalmakat, amelyek eddig kizárólag a Microsoft szoftverével voltak megjeleníthetők.

A Microsoft elismerte, hogy Johansen eszköze eltávolítja az NSC file-ok kódolását, ám magához a védett tartalomhoz nem biztosít hozzáférést. Marcus Matthias, a redmondi szoftverfejlesztő gigász Windows Digital Media részlegének egyik termékmenedzsere kijelentette, hogy a norvég fiú megoldása nem játssza ki a Windows Media DRM-jét (Digital Rights Management – digitális jogkezelés). Ennek ellenére például a VideoLAN fejlesztői örülnek a skandináv programozó húzásának – a VideoLAN Client az új ismeretek tükrében pár napon belül megújulhat, közölték.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés