Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felállnak a bitek a Seagate legújabb merevlemezében

Laptop

Felállnak a bitek a Seagate legújabb merevlemezében

Felgyorsulni látszik a kapacitásbővülés a noteszgépek winchestereinél.

Április közepén írtunk arról, hogy a Seagate felfrissítette noteszgépekbe szánt merevlemezeinek családját – megjelentette az addig kínálatában legnagyobb kapacitásúnak számító 100 GB-os modell 20 GB-tal nagyobb „testvérét”. Ennek további érdekessége volt, hogy magas a rázkódással, külső környezeti behatással szembeni ellenálló képessége: kikapcsolt állapotban 900G, működés alatt pedig 250G. Emellé halk működés társult (a SoftSonic technológia révén), illetve megjelent a soros ATA interfész. Ezen merevlemezekre öt év garanciát vállal a gyártó, írtuk másfél hónapja.

Nos, a fejlődés természetesen nem állt meg, talán a HDTV-s adások rögzítése, talán a nagyobb kapacitású optikai adattároló korongok egyre közeledő megjelenése okozza, hogy a gyártók tovább feszegetik a technológia határait. A Seagate a napokban jelentette be Tokióban, hogy 2006 első negyedévében kezdi meg a 160 GB-os, 2,5 colos mérettel rendelkező mobil winchesterének forgalmazását.

Tsuyoshi Kobayashi, a cég regionális vezérigazgatója tartott konferenciát a japán fővárosban, ahol közölték, hogy a kapacitásbővülést egy új technológia bevetése tette lehetővé. Az angol terminológiában perpendicular recording névre hallgató megoldás tulajdonképpen a bitek merőleges adattárolását jelenti. Amint arról már a Fujitsu hasonló bejelentésekor beszámoltunk, az információmorzsákat tároló bitek olyan mágneses elrendezettségben találhatók meg a merevlemezen, mely jóval kevesebb helyet igényel a jelenleg alkalmazott módszerhez képest, így ugyanakkora felületre még több adat sűríthető rá. A szakzsargon nélkülözésével talán úgy lehetne a legegyszerűbben leírni, hogy az eddig vízszintesen fekvő biteket mintegy dominóként „felállítják”, így sokkal több fér el belőlük ugyanakkora helyen.

Jelenlegi állás szerint a 2,5 colos méretű merevlemezek közül a Seagate meghajtója lesz az első, amely ezen a kapacitáson a merőleges adatrögzítés technikáját alkalmazza. Igaz, ennél nagyobb tárolókapacaitással bíró drive-ot már a Fujitsu bejelentett, ám a rivális gyártó 200 GB-os winchestere csak 2007-ben lesz majd elérhető.

Végül néhány technikai paraméter: a Momentus 5400.3, amint az típusjelöléséből is látszik, percenként 5400 fordulatra képes lemezekkel rendelkezik. Ultra ATA-100 és soros ATA (SATA) 150 csatolófelülettel egyaránt forgalomba kerülnek majd ezek a modellek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés