Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linux: út a világ összes kormányzata felé

Laptop

Linux: út a világ összes kormányzata felé

Új biztonsági tanúsítványok sorát nyerte el a Linux az IBM és a Novell együttműködésének köszönhetően.

Az IBM és a Novell bejelentette, hogy a Suse Linux Enterprise Server 9 több új biztonsági tanúsítványt szerzett, amelyek jelentős mértékben felgyorsítják a Linux bevezetését a kormányzatoknál és kormányzati hivataloknál a kulcsfontosságú feladatkörökben. A két vállalat megszerezte az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Common Operating Environment (általános működési környezet) tanúsítványát is, amely a Defense Information Systems Agency katonai informatikában használt termékekre vonatkozó követelményeknek való megfelelést bizonyítja. Az IBM eServereken futó Novell Suse Linux Enterprise Server 9 a Common Criteria for Information Security Evaluation értékelésén pedig – a Linux szerverek között elsőként – CAPP/EAL4+ minősítést szerzett. Hamarosan várható a német Szövetségi Információbiztonsági Szervezet (BSI) hivatalos tanúsítványa is.

Bár a legtöbb informatikai szakember már elismerte, hogy a Linux más operációs rendszerekhez képest kiemelkedő biztonságot nyújt, szükség van a minősítési folyamatra ahhoz, hogy a kormányzatok és kormányzati hivatalok bevezethessék a Linux megoldásokat. Az új, magasabb szintű biztonsági tanúsítványok utat nyitnak az Egyesült Államok és a világ többi kormányzata felé, így segítik a Linux egyre gyorsabb elterjedését.

Az IBM és a Novell azt is bejelentette, hogy az IBM eServer családján futó Suse Linux Enterprise Server 9 Common Operating Environment megfelelőségi tanúsítványt szerzett. Ez a megfelelőségi tanúsítvány – melyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma megkövetel – a kereskedelmi úton hozzáférhető informatikai termékek funkcionalitását és együttműködését hitelesíti, és lehetővé teszi, hogy a Linuxot parancs és vezérlés (command-and-control) alapú, a kormányzat legérzékenyebb és legfontosabb alkalmazásait futtató rendszerekben alkalmazzák.

A Common Criteria tanúsítványt az informatikai szakemberek és kormányzati hivatalok ISO szabványként (ISO/IEC 15408) ismerik el, melyet a szövetségi kormány és más szervezetek a műszaki termékek biztonságának és megbízhatóságának kiértékelésére használnak. A tanúsítvány egy szükséges és szabványos módszert biztosít a biztonsági követelmények megfogalmazására, és szigorú követelményeket határoz meg a termékek kiértékelésére.

„A Novell, az IBM és az atsec közötti szoros együttműködés kulcsfontosságú volt a biztonsági tanúsítvány rekordidő alatt történő megszerzésében.” – mondta Markus Rex, a Novell Suse Linux üzleti egységének alelnöke és vezérigazgatója. A bejelentett értékelést az atsec information security, a világ egyik vezető szállítófüggetlen informatikai biztonsági tanácsadó cége végezte, és Németországban a szövetségi információbiztonsági szervezet (BSI) hagyta jóvá.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés