Connect with us
Hirdetés

technokrata

Linux: út a világ összes kormányzata felé

Laptop

Linux: út a világ összes kormányzata felé

Új biztonsági tanúsítványok sorát nyerte el a Linux az IBM és a Novell együttműködésének köszönhetően.

Az IBM és a Novell bejelentette, hogy a Suse Linux Enterprise Server 9 több új biztonsági tanúsítványt szerzett, amelyek jelentős mértékben felgyorsítják a Linux bevezetését a kormányzatoknál és kormányzati hivataloknál a kulcsfontosságú feladatkörökben. A két vállalat megszerezte az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Common Operating Environment (általános működési környezet) tanúsítványát is, amely a Defense Information Systems Agency katonai informatikában használt termékekre vonatkozó követelményeknek való megfelelést bizonyítja. Az IBM eServereken futó Novell Suse Linux Enterprise Server 9 a Common Criteria for Information Security Evaluation értékelésén pedig – a Linux szerverek között elsőként – CAPP/EAL4+ minősítést szerzett. Hamarosan várható a német Szövetségi Információbiztonsági Szervezet (BSI) hivatalos tanúsítványa is.

Bár a legtöbb informatikai szakember már elismerte, hogy a Linux más operációs rendszerekhez képest kiemelkedő biztonságot nyújt, szükség van a minősítési folyamatra ahhoz, hogy a kormányzatok és kormányzati hivatalok bevezethessék a Linux megoldásokat. Az új, magasabb szintű biztonsági tanúsítványok utat nyitnak az Egyesült Államok és a világ többi kormányzata felé, így segítik a Linux egyre gyorsabb elterjedését.

Az IBM és a Novell azt is bejelentette, hogy az IBM eServer családján futó Suse Linux Enterprise Server 9 Common Operating Environment megfelelőségi tanúsítványt szerzett. Ez a megfelelőségi tanúsítvány – melyet az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma megkövetel – a kereskedelmi úton hozzáférhető informatikai termékek funkcionalitását és együttműködését hitelesíti, és lehetővé teszi, hogy a Linuxot parancs és vezérlés (command-and-control) alapú, a kormányzat legérzékenyebb és legfontosabb alkalmazásait futtató rendszerekben alkalmazzák.

A Common Criteria tanúsítványt az informatikai szakemberek és kormányzati hivatalok ISO szabványként (ISO/IEC 15408) ismerik el, melyet a szövetségi kormány és más szervezetek a műszaki termékek biztonságának és megbízhatóságának kiértékelésére használnak. A tanúsítvány egy szükséges és szabványos módszert biztosít a biztonsági követelmények megfogalmazására, és szigorú követelményeket határoz meg a termékek kiértékelésére.

„A Novell, az IBM és az atsec közötti szoros együttműködés kulcsfontosságú volt a biztonsági tanúsítvány rekordidő alatt történő megszerzésében.” – mondta Markus Rex, a Novell Suse Linux üzleti egységének alelnöke és vezérigazgatója. A bejelentett értékelést az atsec information security, a világ egyik vezető szállítófüggetlen informatikai biztonsági tanácsadó cége végezte, és Németországban a szövetségi információbiztonsági szervezet (BSI) hagyta jóvá.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
új pocketbook e-book-olvasó
xiaomi

SmartPhone

Nagyot megy itthon a Xiaomi a magyaroknál

2021. május 8. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés