Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Sun megnyitotta a Solaris forráskódját

Laptop

A Sun megnyitotta a Solaris forráskódját

A Solaris forráskódja 2005. második negyedévében válik elérhetővé a CDDL licenc keretében.

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a legfejlettebb operációs rendszernek számító Solaris 10 forráskódját elérhetővé teszi az OSI (Open Source Initiative) által jóváhagyott CDDL licenc keretében (Common Development and Distribution License). A vállalat külön webhelyet hozott létre a fejlesztői közösség számára, ahol a build-készítésre alkalmas Solaris-forráskód 2005. második negyedévében lesz elérhető.

A mostani bejelentés mellett a Sun egy fejlesztői tanácsadó testületet (Community Advisory Board) is létrehoz majd, amely segíti az OpenSolaris operációs rendszer folyamatos fejlesztését és a fejlesztői közösség munkáját. A tanácsadó testület kezdetben öt tagból fog állni; kettőt az OpenSolaris pilotprogram résztvevői közül választanak, kettő a Sun alkalmazottak közül kerül ki, és egy további tagot választanak a tágabb nyílt forráskódú közösségből. A tanácsadó testület 2005. márciusára áll fel véglegesen, és további működése és felépítése a fejlesztői közösség igényeinek megfelelően alakul majd.

A bejelentéssel egyidőben a vállalat a CDDL keretében a Solaris DTrace technológia forráskódját is közrebocsátja, amely a Solaris 10 egyik legnépszerűbb funkciója. A DTrace forráskódja már most letölthető az OpenSolaris webhelyéről.

A CDDL, amelyet az OSI igazgatótanácsa január 14-én hagyott jóvá, a közelismerésnek örvendő Mozilla Public License (MPL) licencen alapul. A Sun a nyílt forráskódú közösség tagjaival összefogva kidolgozott egy az MPL-en alapuló licencet, amely tömörebb, világosabb, egyszerűbb kötelezettségeket ír elő a különböző jelölések és megjegyzések feltüntetésére, és erős védelmi intézkedéseket tartalmaz szabadalomviták esetére. A CDDL egyúttal „újrafelhasználható” licenc, ami más nyílt forráskódú kezdeményezések számára is vonzó, hiszen a hasonló közösségépítési és licencelési célokat kitűző más projektekhez nem kellene új licencet kidolgozni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés