Connect with us

technokrata

NHH: Mobil és vezetékes piac 2004. első negyedév

Laptop

NHH: Mobil és vezetékes piac 2004. első negyedév

A Nemzeti Hírközlési Hatóság közzétette monitoring jelentését 2004. első negyedére vonatkozóan.

Vezetékes piac
2004 első negyedévében tovább mérséklődött a bekapcsolt fővonalak számának csökkenése (3 ezer). Az előző két negyedév során a megelőző időszakhoz képest kisebb mértékben – 7, illetve 6 ezerrel – csökkent a bekapcsolt fővonalak száma. Az egyéni és az üzleti fővonalak aránya az összes fővonalszámból az előző negyedévhez képest gyakorlatilag változatlan, így 2004. I. negyedéve végén az egyéni fővonalak adták az összes fővonal mintegy 76%-át. A vezetékes szolgáltatók szolgáltatónkénti részesedése a bekapcsolt fővonalak számából jóformán 2001 utolsó negyede óta változatlan.

2003. III. negyedévéig a bevételt hozó fővonalak csökkenésének mértéke – eltekintve 2002 negyedik negyedévétől – negyedévente 20 ezer körül, vagy afelett alakult, viszont 2003. III. negyedévében és azt követően a csökkenés mértéke mérséklődött. Ez a tendencia 2004 első negyedében is tovább folytatódott (a csökkenés az előző negyedévhez képest 2 ezer fővonal).

2003 utolsó negyedében nagy mértékben – mintegy 146 ezerrel – nőtt a kedvezményes előfizetési díjjal egyetemes szolgáltatás keretében igénybevett lakossági fővonalak száma. Ezt 2004 első negyedévében jelentős – mintegy 138 ezres – csökkenés követte.

Az ISDN-vonalak számának negyedéves növekedési üteme 2002 első negyedéve óta lelassult, sőt, 2003. utolsó negyedében kismértékben – mintegy ezerrel – csökkent a 2003 harmadik negyedévében tapasztaltakhoz képest. Így az ISDN B-csatornák száma 2003. IV. negyedéve végén kevéssel 600 ezer alatt alakult. 2004 első negyedében a csökkenés folytatódott; 4 ezerrel kevesebb az ISDN „B” csatorna, mint az előző negyedévben.

2004. I. negyedévében a kezdeményezett hívások összidőtartama mintegy 1%-kal csökkent (4%-kal nőtt)1. A vezetékes-mobil beszélgetések időtartama nem változott (3 százalékponttal csökkent) az előző negyedévhez képest; részesedése az összes beszélgetés időtartamából pedig szintén nem változott (1 százalékponttal csökkent). A mobilhálózatban végződtetett SMS-ek teszik ki a vezetékes hálózatból indított SMS-forgalom döntő többségét (mintegy 95%-át), míg a vezetékes hálózatban végződtetett SMS-k száma mintegy 10 ezerre tehető.

2004. I. negyedévében az egyéni előfizetők közül az öt volt koncessziós szolgáltató területén egyáltalán nem, az üzleti előfizetők esetében 107 alkalommal történt számhordozással járó szolgáltató váltás. Ezek közül két előfizető maradt a volt koncessziós szolgáltatók valamelyikénél, 105-en alternatív szolgáltatót választottak.

Internet forgalom
A betárcsázós Internet-forgalom összidőtartama 5%-kal hosszabbodott, aránya a hívásperc-forgalomból 2004 első negyedében mintegy 2 százalékponttal (1 százalékponttal) nőtt. Így az Internet-forgalom tette ki az összes hívásidő egyharmadát.

Az Internet hívások átlagos hossza az első negyedév folyamán 1 perccel nőtt (0,2 perccel csökkent). Ezen belül az egyéni fővonalakról kezdeményezett Internet-hívások átlagos hossza 0,5 perccel nőtt (0,4 perccel csökkent), míg az üzleti hívások 0,8 perccel hosszabbodtak (változatlanok maradtak). Az egyéni fővonalakról kezdeményezett Internet-hívások percforgalmának részaránya 5 (2) százalékponttal nőtt. Az Internet-hívásszám-megoszlást tekintve 12 (3) százalékponttal nőtt az egyéni fővonalak súlya, míg az üzleti vonalak súlya ugyanennyivel csökkent.

Mobil piac
2004. I. negyedév végén az aktív mobil előfizetések száma meghaladta a 8 milliót. Az előfizetések száma az óta is emelkedik, a növekedés abszolút értékben azonban elmarad a megelőző év azonos időszakától. Az előre fizetett csomagok népszerűsége az összes előfizetők táborát tekintve némileg csökkent, részarányuk az összes előfizetésen belül 76% volt. A post-paid előfizetések száma a megelőző negyedévhez képest jóval elmaradva, de így is jelentősen, 105 ezerrel növekedett, számuk szeptember végén 1 millió 892 ezer volt.

A 2004-es első negyedévi adatok szerint előfizetések megoszlása a szolgáltatók között nem változott jelentősen az elmúlt időszakban: az egykori Westel Mobil Rt. és a Pannon GSM Rt. uralta a magyar piac körülbelül 83%-át, de folyamatosan csökkenő a tendencia. Emellett folyamatosan növekszik a Vodafone részaránya az előfizetésekből (körülbelül 17%).

A hálózatokon lebonyolított beszédforgalom percben számítva 1%-kal csökkent. A hívások száma 7%-kal csökkent a negyedév során. Ebből fakadóan a beszélgetések átlagos hossza 1,49 percre emelkedett. Az egy előfizetésre (aktív SIM kártyára) eső beszédperc az előző negyedévhez képest kismértékben, 207 percre csökkent. A más mobil hálózatokba irányuló forgalom relatív súlya (30,84%), saját mobil hálózatba menő forgalom részesedése (54,19%), és a nemzetközi irányba menő percforgalom részesedése az összforgalomból (2,4%) nem változott. A vezetékes hálózatokba irányuló forgalom hívásirány súlya gyakorlatilag szintén nem változott az előző negyedév óta (10,21%). A WAP forgalom az összes hívásperc mintegy 2,36%-át tette ki. Ez utóbbi súlya az összes forgalomból mintegy 1 százalékponttal csökkent.

2004 I. negyedévében az előfizetők által küldött, bevételt hozó SMS-ek száma – közel 320 millió – 3%-kal maradt el az előző negyedévitől, az előző év azonos időszakát ugyanakkor 19 százalékkal haladta meg. A mobil szolgáltatók hálózatából kezdeményezett bevételt hozó MMS-ek száma meghaladta az 1,3 milliót a tárgyidőszakban (ez 30%-os növekedést jelent az előző negyedévhez képest). GPRS szolgáltatást 336.029 felhasználó vett igénybe (+96% az előző negyedévhez képest), ennek során 8.008.098 Megabyte adatforgalmat bonyolítottak csomagkapcsolt átvitellel.

Távközlési kiadások
2002-ben a két áremelés között gyakorlatilag stagnáltak, szeptembertől az év végéig pedig összességében csökkenő ütemben emelkedtek a telefonszolgáltatási árak. A 2003. januári kisebb (körülbelül 1%-os) fogyasztóiár-emelkedést februárban követte a telefonszolgáltatás árainak (szintén körülbelül 1%-os) emelkedése. A második negyedévben az előző negyedév végéhez képest a telefonszolgáltatási árak összességében 2%-kal, míg a fogyasztói árak 4,4%-kal emelkedtek; 2002 hasonló időszakához képest a telefonszolgáltatási árak kissé csökkentek, míg a fogyasztói árindex gyakorlatilag nem változott. 2003. IV. negyedében a telefonszolgáltatási árak összességében körülbelül 2%-kal, a fogyasztói árak pedig mintegy 1,5%-kal emelkedtek.

2004. I. negyedévben a telefonszolgáltatási árak lényegében változatlanok maradtak, a fogyasztói árak pedig mintegy 4%-kal emelkedtek. Az előző év hasonló időszakához képest a telefonszolgáltatás árai kissé (6%-kal) csökkentek, míg a fogyasztói árak mintegy 7%-kal emelkedtek az előző év hasonló időszakához képest.

Telefonhasználat, telekommunikációs eszközök penetrációja
1999. óta tendenciájukat tekintve csökken a „Csak vezetékes” illetve a „Sem vezetékes, sem mobil” szegmensek aránya; 2004. I. negyedéve végén ezek a csoportok 20,3, illetve 12,2%-ot képviseltek a teljes népességből. Ezzel párhuzamosan két gyarapodóban lévő csoportról beszélhetünk, „Vezetékes és mobiltelefont egyaránt használók” részaránya a népesség 41,2%-át teszi ki, míg a „Csak mobiltelefont használók” aránya jelenleg 26,3%.

Internet penetráció változása
2004. márciusában a hazai Internet-penetráció 19,8%-os volt, míg a világhálót használó lakosság mintegy 8%-a otthon, körülbelül 6%-a a munkahelyén internetezett rendszeresen. Az előző negyedévhez képest az Internet-penetráció 3,8 százalékponttal, az otthoni és a munkahelyi Internet-penetráció körülbelül 1-1százalékponttal nőtt.

Fontosabb akciók a távközlési piacon, távirati stílusban

 • Olcsóbb lehet az Internet: hatályba lépett az elektronikus hírközlési törvény.
 • 2004-ben 4,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás az iskolák informatikai fejlesztésére
 • Vodafone: egy SMS áráért képesüzenet-küldés.
 • 300 ezer fölé emelkedett az Internet-banking ügyfelek száma.
 • Az Interware Rt. 2004. január 26-ától kedvezményes áron kínálja ADSL szolgáltatását.
 • 8 vidéki városban indul mobilparkolás.
 • MMS kedvezmények márciustól westeleseknek.
 • T-Mobile percdíjas WAP-csomag: 499 forintért 45 percnyi böngészés.
 • Új internetes fizetőeszköz.
 • PanTel: Számhordozhatóság és 30 százalékkal alacsonyabb árak.
 • SMS-ezés, szinte ingyen.
 • Új mobilszolgáltatás: Taxi, egyszerűen és gyorsan.
 • Pannon GSM-számhordozhatóság: személyesen, SMS-ben, Interneten.
 • Ingyenes Internet Private Talk hívókártyával.
 • eTel Magyarország: “emelt díjas” szolgáltatás tartalomszolgáltatóknak.

1 Alapértelmezés: az előző év hasonló időszaka. Zárójelben: változás az előző negyedévhez képest.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin