Connect with us

technokrata

Szoftverkalózt kaptak el a soproni rendőrök

Laptop

Szoftverkalózt kaptak el a soproni rendőrök

Egy 36 éves Sopron környéki férfi lakásán, lakossági bejelentés alapján, a rendőrök tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt CD-t és DVD-t foglaltak le, amelyeken összesen körülbelül másfél terabyte szerzői jogvédelem alá eső film, zenemű, játék és felhasználói szoftver volt.

A rendőrök lakossági bejelentés alapján bukkantak az illegális CD-ket, DVD-ket és szoftverek terjesztő gyanúsított nyomára, aki a házkutatás megkezdésekor is CD-t másolt otthonában. A nyomozók megtalálták a lakásán azt a két nagyteljesítményű számítógépet, amelyekkel a folyamatos másolást és szoftverletöltést végezte. Lefoglaltak tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt CD-t és DVD-t. Ezeken az adathordozókón csaknem százötven szerzői jogvédelem alá eső film és zenemű, továbbá több mint nyolcszáz játék és felhasználói szoftver volt, összesen körülbelül másfél terabyte terjedelemben.

A Sopron környéki férfi egy évig készített illegális szoftvermásolatokat, és postafiókot bérelve azokat hirdetéseken keresztül üzletszerűen terjesztette. A jogvédelem alatt álló, illegálisan másolt CD-ért hétszáz forintot, míg a DVD-kért ezerötszáz forintot kért. A kapcsolatfelvételre megadott mobilszámon érdeklődőknek a megvásárolható szoftverekről először egy listát küldött. A tényleges megrendeléseket szintén telefonon fogadta, a csomagküldést pedig postai utánvéttel teljesítette. Tevékenységét titkolta, ezért e-mailen megrendeléseket nem fogadott. A postafiók-szerződést ugyan saját néven kötötte, de jeligeként fiktív nevet adott meg. A gyanúsított pontos nyilvántartást vezetett megrendelőiről és forgalmáról. Az ország minden tájáról mintegy kétezer megrendelője volt, akik alkalmanként átlagosan 3-5 CD-t illetve DVD-t rendeltek. Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok szándékos megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntethető.

Az esettel kapcsolatban a Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára elmondta: „Európai Uniós csatlakozásunkkal az EU szoftver-felhasználási elvei irányadóvá váltak hazánkban. Ennek és a magyar törvények értelmében a BSA Magyarország küzd az üzleti jellegű illegális szoftverfelhasználás és –terjesztés ellen valamint fontosnak tartja, hogy az üzleti szoftverfelhasználásra és –gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat és a BSA ajánlásait minden szoftverfelhasználó betartsa.”

A BSA Magyarország tevékenységének célja, hogy felhívja az üzleti szoftverfelhasználók figyelmét a jogtiszta szoftverek használatának fontosságára és előnyeire. A BSA Magyarország legfontosabb törekvésének tekinti, hogy felvilágosító, jogvédő tevékenységének segítségével csökkenjen az illegálisan használt szoftverek aránya, és a jelenlegi 42 százalékról hazánk rövid időn belül elérje az Európai Unió 36 százalékos szoftverillegalitási mutatóját.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin