Connect with us
Hirdetés

technokrata

Microsoft Innovatív Tanárképző Labor és Klub az ELTE-n

Laptop

Microsoft Innovatív Tanárképző Labor és Klub az ELTE-n

A Microsoft Magyarország és az ELTE Természettudományi Kara megnyitotta a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort, melynek fő célja a jövő tanárainak felkészítése az oktatástechnológia robbanásszerű fejlődésének kihívásaira. A Laborban a legkorszerűbb infokommunikációs eszközök használatát, és azok oktatásba való beépítését sajátíthatják el a tanárjelöltek.

A Microsoft Magyarország és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara a mai napon ünnepélyes keretek között megnyitotta a Microsoft Innovatív Tanárképző Labort és Klubot. Az eseményen részt vett Sipos János, közoktatási helyettes államtitkár, és Greg Butler, a Microsoft globális közoktatási stratégiájáért felelős igazgatója is.

A hazai oktatástechnológia – a digitális taneszközök és az internetes tudásforrás megjelenésével, és az Oktatási Minisztérium innovativitása és elkötelezettsége révén – robbanásszerű változások előtt áll. A fejlődés azonban nem lehet sikeres a pedagógusok megfelelő felkészítése nélkül. Különösen fontos a tanárjelöltek, a jövő oktatóinak felkészítése az infokommunikációs technológiák használatára. A jelenleg praktizáló innovatív oktatókon túl, ők az elsők, akikkel meg kell ismertetni az újfajta eszközöket, és megmutatni számukra a fejlődési lehetőségeket, hogy ezen a területen is naprakész tudással kezdhessék tanári pályájukat, és iskoláikban katalizátorai lehessenek az informatikával segített oktatási innovációnak. Ezt a szükségszerűséget ismerte fel Microsoft Magyarország és az ELTE TTK, amikor a Tanárképző Labor létrehozása mellett döntött.

„Nagyon fontos, hogy a jövő pedagógusai már most, tanulmányaik során, megismerkedjenek a legkorszerűbb szoftverekkel, és ne csak elfogadják, hanem képesek legyenek tökéletesen használni és továbbfejleszteni azokat. Célunk, hogy ezek a tanárjelöltek az itt szerzett ismereteiket beépítsék saját oktatási módszereikbe, és ezáltal újfajta tanítási metódusokkal álljanak diákjaik elé” – mondta Kárpáti Andrea, az ELTE TTK Multimédiapedagógiai és Oktatástechnológia Központjának vezetője.

A Microsoft Corporation a 2003 szeptemberében indított Társ a Tanulásban (Partners in Learning) kezdeményezés értelmében célul tűzte ki az infokommunikációs technológiák oktatásban történő, minél szélesebb körű, elterjesztését. A globális méretű, ám mindig a helyi körülményekhez igazított Társ a Tanulásban program keretében a vállalat több százmillió dollár értékű támogatást nyújt világszerte, a tanárok és diákok fejlődéséhez szükséges eszközök és tananyagok formájában. A jelenleg átadott Microsoft Innovatív Tanárképző Labor és Klub e világméretű kezdeményezés egyik mérföldköve hazánkban.

„Jó érzés, hogy vállalatunk a Társ a Tanulásban kezdeményezés keretében olyan programokat támogathat, melyekről tudjuk, hogy közvetlenül is befolyásolni fogják gyermekeink jövőjét – mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. „Biztos vagyok benne, hogy a most átadott Tanárképző Labor beváltja a hozzá fűzött reményeket, és a technológia fejlett, hatékony felkészülést tesz lehetővé a jövő tanárainak!”

A Tanárképző Labor egy 16 géppel, aktív táblával, kivetítővel, szkennerrel, nyomtatóval és mobil informatikai eszközökkel felszerelt terem, melyben a hallgatók gyakorlati szemináriumokon vehetnek részt „Számítógéppel segített tanítás és tanulás” témakörben. A Labor 100 Mbit/s-os sebességű hálózaton, egy tűzfalon keresztül kapcsolódik az internetre, így mind a 16 gépen lehetőség van a szélessávú szolgáltatások igénybevételére. A gépeken az általánosan használt – iskolákban is elérhető – Microsoft szoftverek futnak, beleértve a grafikus és webszerkesztő, kommunikációs és kiadványszerkesztő programokat is. A Microsoft Learning Gateway oktatási keretrendszerének – melyet a tisztaszoftver program keretében lényegében teljes egészében megkapnak az iskolák – telepítése jelenleg van folyamatban.

A Laborban általános bevezető és haladó képzések egyaránt folynak. Az általános kurzusok célja az oktatásban használható informatikai eszközök bemutatása és megismertetése, a haladó tanfolyamok a magasabb szintű digitális oktatási környezetek és megoldások – ezen belül a legújabb Microsoft fejlesztések – bemutatását tűzték ki célul.

Az új intézmény egyetemi szintű képzéseket indít pályakezdő és gyakorló tanárok részére. A Labor első sorban a nappali tagozatos egyetemi hallgatók kiszolgálására törekszik, őket készít fel az informatikai eszközök iskolai alkalmazására. A tanártovábbképző szakképzésekre azonban már gyakorló pedagógusok is jelentkezhetnek. A Laborhoz kapcsolódó Médiatár több száz nívós hazai és külföldi multimédiás CD-ROM-mal, valamint oktatófilmmel segíti a hallgatók képzését.

„Az Oktatási Minisztérium legfontosabb oktatáspolitikai céljaival összhangban lévőnek tekinti, és ezért örömmel üdvözli a Tanárképző Labor átadását. A tanárok hihetetlen mértékben meg tudják növelni a diákok tanulás iránti motivációját a korszerű eszközök és módszerek alkalmazásával” – mondta Sipos János közoktatási helyettes államtitkár.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés