Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letölthető a 10.0-s Mandrakelinux

Laptop

Letölthető a 10.0-s Mandrakelinux

A közösségi változat utána a hivatalos verzió is elérhetővé vált.

A Mandrakelinux egyike azon nyíltforrású operációs rendszereknek, melyek már a 2.6-os rendszermagra épülnek. A tavaly év végén megjelentetett kernel több változást is hozott a korábbi stabil, 2.4-es változathoz képest: jobban támogatja a multiprocesszoros számítógépeket, kevésbé érzékeny a merevlemezes műveleteknek az operációs rendszer teljesítményét visszafogó hatásaira stb. A Red Hat Fedora 2-ese és a SuSE 9.1-es változata mellett így már a Mandrakelinux is élvezheti ezeket az előnyöket. A szoftver egyébként a 2.6.3-as kernelre alapul.

Mi kapott még helyet az operációs rendszerben? A két legnépszerűbb grafikus kezelői felület, a KDE és a GNOME is belekerült: az előbbiből a 3.2-es, az utóbbiból pedig a 2.4.2-es verzió. Megtalálható benne az OpenOffice.org 1.1-es változata és a KOffice 1.3, így az alapvető irodai feladatokkal (szövegszerkesztés, táblázatkezelés) nem lehet probléma. Belekerült a népszerű, szabadon használható GIMP grafikus szerkesztőprogram 1.2.5-ös verziója is, a webböngészést pedig a Mozilla 1.6-os változata teszi lehetővé.

Az Apache 2.0.48-as változata, a Samba 3.0.2 és az adatbázis-kezelő MySQL 4.0.18-as verziója szintén a megújult Mandrakelinux részét képezi – csakúgy, mint az OpenSSH biztonságos hozzáférést szolgáló 3.6.1p2-es változata. További fontosabb elemek: Glibc 2.3.3 Native POSIX Threads Library (NPTL) támogatással, GCC 3.3.2, ProFTPD 1.2.9, Postfix 2.0.18, IceWM 1.2.13, Gnumeric 1.2.6, XMMS 1.2.9.

Az operációs rendszert a Pentium és az annál újabb processzorokra optimalizálták, így a korábbi x86-os processzorokon nem futtatható. A Mandrakelinux 66 különböző nyelvet, köztük a magyart is támogatja.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés