Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európa információs társadalom döntéshozói Budapesten

Laptop

Európa információs társadalom döntéshozói Budapesten

Európa információs társadalom döntéshozói, szakértői, kutatói és projektvezetői a magyar fővárosba érkeznek. Az információs társadalom fejlesztésekre az EU Hatodik Keretprogramja 17,5 milliárd eurót biztosít a 2002-2006-os időszakban.

2004. június 9. és 11. között Budapesten rendezi meg az IANIS (Innovative Actions Network for the Information Society) és az eris@ (European Regional Information Society Association) közös éves konferenciájukat, amelynek fókuszában a régiók szerepe és fejlődése áll a kibővített Európai Unió információs társadalmában. A régiókat érintő témákat az információs társadalom, a tudásalapú gazdaság és az eEurope 2005 Akcióterv összefüggéseiben tárgyalja a konferencia, amelynek fővédnökei Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

A konferenciát Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Prof. Dr. Georg Milbradt, Szászország miniszterelnöke nyitja meg, házigazdája pedig a Közép-magyarországi Régió és a Stratégiakutató Intézet Kht. Az eseményen az eris@ és az IANIS tagságát alkotó európai intelligens régiók is képviseltetik magukat, amelyek lehetőséget kapnak, hogy megosszák „best practice” tapasztalataikat, és megvitassák az információs társadalom stratégiákat. A konferencia eredményeként az IANIS partnerségi és együttműködési megállapodások kötésével kívánja megerősíteni kapcsolatát az új EU-tagállamokkal.

Az Európai Unióban kiemelt szerep jut a régióknak, illetve a regionális önkormányzásnak, hiszen működésének egyik legfontosabb alapelve a szubszidiaritás: az, hogy minden döntésnek a megfelelő szinten kell megtörténnie. Az uniós támogatások, vagyis a Strukturális Alapokból érkező pénzek egy részét nem az egyes tagállamok, hanem a régiók szintjén osztják el. Ez igen jelentős fejlesztési forrásokat és jogosítványokat biztosít az egyes régióknak, és nagy lépést jelent a többszintű kormányzás irányába.

Az Európai Unió jelentős hangsúlyt fektet az információs társadalom fejlesztésére. Az Európai Bizottság Hatodik Keretprogramja, amelynek részét képezik az információs társadalom technológiák, a 2002-2006-os időszakra 17,5 milliárd eurós költségvetés felett rendelkezik.

A konferencia szimbolikus jelentőségű, hiszen az új tagállamok csatlakozása után egy hónappal kifejezi az Európai Unión belüli hangsúlyeltolódást, vagyis azt, hogy az új tagok megkerülhetetlen tényezőt jelentenek a versenyképes európai gazdaság megteremtésében. Magyarország számára pedig azért különös jelentőségű a konferencia, mert az információs társadalom fejlesztése a Közép-magyarországi régió mellett a többi hazai régió számára is az egyik legígéretesebb lehetőséget jelenti az unióhoz való felzárkózáshoz. Ez az első nagy konferencia a csatlakozás után, amelyet hazánkban rendeznek, ráadásul ez az első olyan konferencia Magyarországon, amelynek megrendezésére a regionalizmus és az információs társadalom összefüggésében kerül sor, de az első azon nemzetközi rendezvények sorában is, amelyet ebben a témában a régi tagállamokon kívül tartanak.

A konferencián – amelyen a plenáris ülések mellett tematikus szekcióülések zajlanak majd eLearning, eKözigazgatás, eKözösségek és eTartalom témákban – kiemelt előadóként részt vesz Nicholas Negroponte professzor, a Massachusetts Institute of Technology Média Laboratóriumának alapítója és igazgatója, az információs forradalom egyik legismertebb szaktekintélye, az online média-guruk vezéralakja.

A konferencia hazai szervezési feladatainak koordinálására egy szervezőbizottság állt fel, amelynek tagja a MEH, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Külügyminisztérium, az európai uniós koordinációért felelős miniszter, az esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter alá tartozó Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság, a Közép-magyarországi Régió, valamint az ezt a munkát koordináló Stratégiakutató Intézet Kht.
Külföldről mintegy 200 vendég érkezik, míg a magyar régiókból és intézményektől is körülbelül 200 delegált megjelenésére számítanak. A konferenciára meghívást kapnak az Európai Bizottság kapcsolódó főbiztosságainak képviselői, a magyar kormány képviselői, az EU soros ír elnökségének képviselői, a csatlakozó országok információs társadalom fejlesztésért felelős minisztériumainak képviselői és a Magyar Országgyűlés illetékes bizottságának elnöke.

További meghívottak az európai testvérszervezetek (Elanet, TeleCities, ERIK, stb.) képviselői, a jelenleg nem eris@-tag, de EU-tagországi régiók képviselői, a Magyarországon befektető multinacionális cégek jeles képviselői, a hazai régiók fejlesztési tanácsainak elnökei, a regionális fejlesztési ügynökségek munkatársai, az információs társadalom oktatásában és kutatásában érdekelt egyetemek és kutatóintézetek vezetői, valamint az információs társadalom fejlesztésében érdekelt cégek és intézmények képviselői.
Várhatóan jelen lesznek az eris@ tagrégióiból regionális politikusok és vezetők, a regionális Strukturális Alapok menedzserei, információs társadalmat fejlesztő szakértők, projekttervezők, információs táradalom programok menedzserei.

A konferencia kísérőrendezvényeként a Magyar Kultúra Alapítvány székházában (közvetlenül a konferencia helyszínének szomszédságában) kerül sor az egyetemisták és főiskolások részére meghirdetett Álmodj régiót! – intelligens régiótervezési verseny döntőjére. Feladat a diákok saját régiójuk jövőjének megtervezése. Cél a megvalósíthatatlan megálmodása, a minél jövőbemutatóbb, innovatívabb, progresszívebb tervek, ötletek, megoldások prezentálása. Bár a feladat egy utópisztikus régió megtervezése, a pályázatok gondolatindítóak lehetnek, és a szakembereket akár a megvalósításra is sarkallhatják.

Ugyanitt, a Magyar Kultúra Alapítvány székházában kap helyet a hagyományteremtő céllal megrendezendő „Az információs és innovációs régiókért” kiállítás és partnerkereső találkozó. A sikeres bajor (GotoBavaria) és francia (Datar) tapasztalatokon alapuló rendezvényen lehetőséget kívánnak biztosítani a magyarországi régiók mellett magyar ICT cégeknek is a bemutatkozására, termékbemutatóra, fejlesztéseik kiállítására, valamint üzleti tárgyalások lefolytatására más régióbeli cégekkel közös fejlesztések elindításáról, megvalósításáról is.

A kiállításon és a partnerkereső találkozón a magyarországi régiók és az infokommunikációs technológián alapuló fejlesztésekben érdekelt cégek egyfelől megismertethetik az információs társadalom létrehozásához kapcsolódó megoldásaikat, találmányaikat, valamint tárgyalásokat is folytathatnak egymással – azaz megállapodásokat köthetnek a termékek értékesítéséről, a fejlesztések során történő alkalmazásáról.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés