Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többmillió dolláros kártérítést fizet riválisának a Microsoft

Laptop

Többmillió dolláros kártérítést fizet riválisának a Microsoft

Redmond beleegyezett, hogy a norvég Opera Software számára közel 13 millió dollár kártérítést fizessen ki azért, mert ez utóbbi cég böngészőin nem megfelelően jelentek meg egyes weboldalak.

A böngészőpiac majdnem teljes egészét domináló Internet Explorer mellett már csak pár név képes – pár százalékos részesedéssel – labdába rúgni: a Netscape/Mozilla páros, a Safari, no és persze a skandinávok által fejlesztett Opera. Ez utóbbi különlegessége, hogy vagy fizetni kell érte, vagy adware változatban tölthető le. A reklámcsík megjelenítését azonban sokan bevállalják a böngésző összetett funkcióinak használatáért cserébe.

Az Opera-t használók már régóta panaszkodtak arra a fejlesztőknek, hogy egyes oldalakat nem megfelelően jelenít meg a browser. Az Opera Software kivizsgálta az esetet, és úgy találta, hogy a Microsoft MSN webhelyének némely oldala nem véletlenül néz ki úgy böngészőikkel, ahogyan. A norvégok szerint a Microsoft készakarva hozta létre és tartja fenn az inkompatibilitást, habár ezt Redmond folyamatosan cáfolja. Az igazság kiderítése érdekében az Opera Software már bírósági tárgyalás elé vitte volna az ügyet, amikor a felek peren kívül megegyeztek.

Mindezt a norvég fejlesztők jelentették be, igaz, hogy a fontosabb részleteket kihagyták, de egyes források szerint a Microsoft volt az, aki hajlandó kifizetni a 12,75 millió dolláros kártérítést. Mindezt hivatalosan nem kívánta kommentálni a Bill Gates által alapított cég, arra hivatkozva, hogy pletykákra nem óhajtanak reagálni. Hasonlóképpen nyilatkoztak az Opera képviselői is: ˝Továbbítottunk pár tényt egy nagy nemzetközi cég felé, és sikerült velük megállapodnunk még azelőtt, hogy jogi síkra tereltük volna az ügyet.˝ – mondta Hakon Lie, az Opera egyik vezető beosztású alkalmazottja.

Sokan a Microsoft szemére vetik, hogy tetszhalott állapotban tartja a böngészőpiacot. Mivel terméke, az Internet Explorer domináns pozíciót vívott ki magának, Redmond nincs is különösebben rákényszerítve a grandiózus fejlesztésekre. Némi előrelépés várható a Windows XP SP2 megjelenésével, melynek feltelepítése után állítólag a böngésző képes lesz a felpattanó ablakok blokkolására, de a browser riválisai ezt (és még sok egyéb, hasznos funkciót) már régóta ismerik és alkalmazzák.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés