Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows Media a Linuxban

Laptop

Windows Media a Linuxban

A japán Turbolinux bejelentette, hogy nyíltforrású operációs rendszerének következő változatában már a Microsoft technológiájának használatára is lehetőségük lesz a digitális videók és zenék lejátszására vágyóknak.

Michael Jennings, a Turbolinux szóvivője szerint gyakorlati indokok szóltak a nyíltforrású szoftvereket fejlesztő cég microsoftos technológiájának licencelése mellett. Amint azt a napokban bejelentették, a Windows Media formátum támogatása egy bővítőcsomag része lesz, mely több fizetős szoftverelemet is tartalmazni fog (például a Cyberlink PowerDVD-jét). ˝A valóság az, hogy a japán weboldalak döntő többsége Windows Media formátumot használ. Nagyfelhasználóink és egyéb partnereink is továbbították már felénk ezirányú igényeiket, aminek eredményeként valóra válhat a formátum termékünkben való alkalmazása.˝ A technológia a nyíltforrású Xine pluginjeként válik használhatóvá.

Jennings közlése értelmében a Microsofttal már hozzávetőleg fél éve dolgoztak együtt, hogy a mostani bejelentést megtehessék. Ennek során számos szerződést kötöttek, ami lehetővé tette a disztribútor számára a Windows Media 9 jogvédett kodekjeinek használatát. Azt azonban kiemelte a szóvivő, hogy a fejlesztő új operációs rendszere nem támogatja majd a Microsoft titkosítási megoldásait.

Az új Turbolinux felhasználói számára nem csak a Windows Media lesz az egyetlen lehetőség digitális tartalmak lejátszására. A Xine weboldala például tartalmaz olyan segédleteket, melyek révén egyéb, a Windows-ban használt kodekek is letölthetők – például az Apple Quicktime-ja vagy a RealNetworks audió és videó formátumai is élvezhetővé válnak a nyíltforrású operációs rendszeren.

Egy hónap múlva, azaz május 28-án kerül boltokba Japánban az OS, míg az Egyesült Államokban június 30-ára tette a fejlesztő a piacrahozatal időpontját. A termék ára 150 dollár lesz, a kiegészítők Japánban külön megvásárolható csomagot alkotnak majd, 64 dolláros áron; az USA-ban azonban ezt már tartalmazni fogja maga az operációs rendszer, jelentette ki Jennings.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés