Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szelektív hulladékgyűjtés az EU környezetvédelmi előírásai szerint – Gyakorlati megvalósítás a Xerox

Laptop

Szelektív hulladékgyűjtés az EU környezetvédelmi előírásai szerint – Gyakorlati megvalósítás a Xerox

A környezetvédelmi előírások betartása, valamint a környezettudatos munkahely kialakítása elsősorban a vállalati döntéshozók hozzáállásán múlik

A nagyvállalatok sokat tehetnek a környezet megóvása és a dolgozók tájékoztatása érdekében – az uniós csatlakozást követő szigorodó szabályozás ugyanis minden céget egyformán érint. Balogh Gyula szelektív hulladékkezelési rendszergazda szerint a magyar cégek nagy része jelentős lépéshátrányban van a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítását illetően.

Balogh Gyula a „Nekem 9” nevű cég tanácsadója úgy véli, hogy a magyar vállalatok elsősorban az alkalmazottak túlterheltsége miatt nem képesek elegendő időt fordítani a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésére. A helyzetet nehezíti, hogy nincs elegendő fórum, ahol a cégek begyűjthetnék a szükséges információkat a megvalósítás folyamatáról. Az irodaházi területen várhatóan 2005. január 1-jén lép életbe a szabályozás. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés – gyűjtő sziget, valamint hulladék udvar kombinációjával – 2004. január 1-jén jelent meg Budapest lakosai számára az FKF Rt. végrehajtásában.

A Xerox Corporation vállalati stratégiájának több évtizede része a környezetbarát munkahely megteremtése, valamint a természeti erőforrások védelme. A program részeként a Xerox itthoni leányvállalata 2003 elején az elsők között vezette be a szelektív hulladékgyűjtést Magyarországon. Tekintettel arra, hogy a májusi Európai Uniós csatlakozást követő fél éven belül a keletkezett hulladékok frakciók szerinti gyűjtése és szortírozása minden vállalatnál kötelező lesz, fontos, hogy a vállalati döntéshozók tisztában legyenek a megvalósítás gyakorlati lépéseivel. (Az 1995 évi. LVI törvény alapján, a csomagolás hulladékokra vonatkozó 94/2002 (V.5) Korm.r. 6 § (3) bekezdése határozza meg a csomagoló anyagok visszagyűjtésének mértékét.)

A szelektív hulladékgyűjtés feladata, hogy a hulladékokat minél nagyobb arányban hasznosítsuk, ezzel értékes másodnyersanyagokhoz, energiához juttassuk a termelővállalatokat, egyúttal elkerüljük a környezet felesleges terhelését (hulladéklerakók, új nyersanyagok előállításának környezeti hatásai). A hulladékhasznosítási módok közül előnyben részesítendő az újrafeldolgozás, azaz a hulladék anyagának ismételt felhasználása (recycling), ennek a lehetőségnek a hiányában a visszanyerés, azaz a hulladék valamely feldolgozható összetevőjének alapanyaggá alakítása (recovery), illetőleg energetikai hasznosítása, azaz a hulladék energiatartalmának kinyerése (energy recovery) végezhető.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetését megelőzően a Xerox konzultált a „Nekem 9” cég tanácsadójával a vállalatnál havonta felhalmozódó papír, üveg, alumínium, PET palackok, veszélyes hulladék, fa- és egyéb hulladék mennyiségéről. Ezután született a döntés a kihelyezendő gyűjtőtartályok számáról, illetve az elszállítás gyakoriságáról.

A gyűjtés megszervezése a Xerox részéről minimális anyagi ráfordítást igényelt, a havi szállítás szintén költséghatékony módon történik. A Xerox 1.100 négyzetméteren, közel 70 alkalmazottal 2003-ban az alábbi mennyiségű hulladékot ’termelte’, válogatta és szállíttatta el:

    Papírhulladék: 3375 kg/év, 375 kg/hónap
    Üveghulladék: 18 zsák, 540 kg/év, 60 kg/hónap
    Alumínium doboz: 40 kg/év, 6 kg/ hónap
    PET hulladék: 6,16 m3/év
    Veszélyes hulladék (elemek): 38 kg/év
    Fahulladék: 50 kg/év
    CD: 211 darab/év
    Floppy: 151 darab/ év
    VHS, Audiokazetta: VHS 10 darab/év, audiokazetta 14 darab/év

A Xerox-nál a gyűjtőtartályok elhelyezése a következőképpen alakult:

    1. Papírgyűjtőket helyeztek el az asztalok, a nyomtatók és a faxok mellett, hogy a kidobásra szánt papírhulladékot újrahasznosítás végett összegyűjtsék.
    2. Extra papírgyűjtőket tettek minden olyan helyiségbe, ahol nagyobb mennyiségű papírt használnak a dolgozók.
    3. PET palack és üveggyűjtő edényt, valamint alumíniumprést helyeztek a konyhába abból a célból, hogy a mesterséges hulladékokat környezetbarátabb formában tárolhassák.
    4. A nem szükséges és megsemmisítésre váró CD-ket és floppykat a recepción levő dobozba gyűjtik.
    5. A lemerült elemek és akkumulátorok szintén a recepción várnak az újrafeldolgozásra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés