Connect with us

Hirdetés

technokrata

Janikovszky Éva Alapítványt hozott létre a HP Magyarország

Laptop

Janikovszky Éva Alapítványt hozott létre a HP Magyarország

Létrehozták a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítványt.

Janikovszky János, – Janikovszky Éva, a tavaly elhunyt Kossuth díjas írónő fia -, Dr. Cs. Tóth János, a Móra Ferenc Ifjúsági és Gyermekkönyv Kiadó vezérigazgatója, Varga Márta, a Janikovszky Éva Művészeti Általános Iskola igazgatója, valamint Dr. Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója bejelentették a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány létrehozását. Az alapítvány alapítója a HP Magyarország Kft., melyet évtizedes kapcsolat fűz az írónőhöz. Számtalan könyve megjelentetését támogatta a cég csakúgy, mint a tavaly ősszel CD-n megjelent első úgynevezett hangoskönyvét.

Az alapítvány célja elsődlegesen Janikovszky Éva emlékének, szellemi és irodalmi hagyatékának ápolása, a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakítása. „Az írónő örökségének ápolása, és általában a magyar irodalom és más művészeti ágak értékeinek gondozása talán sosem volt olyan aktuális, mint az Európa újraegyesítésének napjaiban.” – mondta Beck György. „Az írónő könyvein nemzedékek nőttek fel, ezért is különösen fontos, hogy életműve a következő generációknak is életre szóló szellemi útravalót adjon.”– indokolta az alapítvány létrehozását a HP vezetője.

Az írónő életművének gondozásán felül az alapítvány irodalmi pályázatok meghirdetését tervezi indulásként 10-14 éves magyar anyanyelvű gyermekek számára. Emlékszoba kialakítása (benne a legendás Mercedes írógéppel, melyen Janikovszky Éva egész életében műveit írta), emlékülések, konferenciák szervezése ugyanúgy az alapítvány feladatai közé tartoznak majd, mint az írónő síremlékének gondozása.

Alkotói ösztöndíjat is terveznek 35 éven aluli, magyar nyelven író alkotók számára, különös tekintettel az irónia, a groteszk, művészi eszközökkel való megjelenítésre. Végül, de nem utolsó sorban Janikovszky Éva-díjjal jutalmazzák majd a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének humánus, életszerű helyzeteit bemutató művészeti alkotásokat, és a díjat minden alkalommal az írónő születésnapján, április 23-án adják majd át.

A kuratórium elnöke Janikovszky János, kezelője a kuratórium, melynek tagjai: Janikovszky János, Dr. Cs. Tóth János, Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár főigazgatója, Varga Márta, a Janikovszky Éva nevét felvevő Művészeti Általános Iskola igazgatója és Dr. Beck György.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés