Connect with us

technokrata

Átadták a ´Gyurós Tibor – Az Év Informatikai Menedzsere Díjat´

Laptop

Átadták a ´Gyurós Tibor – Az Év Informatikai Menedzsere Díjat´

Az IVSZ idén is jutalmazta az elmúlt év legkiemelkedőbb informatikai menedzsereit.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 1997 óta minden évben kitünteti azokat az informatikai menedzsereket, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a hazai informatika fejlődéséhez. Idén „Az Év Informatikai Menedzsere Díj”-at, a vezetői kvalitásokat szimbolizáló karmesterpálcával együtt Illés Antal, a Humansoft Kft. ügyvezető igazgatója, míg az “Év Fiatal Informatikai Menedzsere Díj”-at Szigetvári József, az IDG Hungary Kft. lapigazgatója nyerte el. A Sofitel Atrium Szálloda dísztermében április 7-én este megrendezett ünnepségen a díjakat Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter adta át.

A díjazottak kiválasztásának menete a hagyományos módon zajlott, elsőként a pályázati felhívást az IVSZ eljuttatta tagjaihoz, az informatikához kapcsolódó intézmények, minisztériumok, valamint a sajtó képviselői részére, akik ez alapján tehették meg javaslataikat. A beérkezett jelölések alapján a Bíráló Bizottság meghozta döntését, amelynek munkájában idén is részt vállaltak az akadémia és a média prominens képviselői és dr. Szabadkai Andrea, Gyurós Tibor özvegye.

A díjazottak:

 • “Gyurós Tibor Díj” – Az Év Informatikai Menedzsere 2003: Illés Antal – a Humansoft Kft. ügyvezető igazgatója
 • Az “Év Fiatal Informatikai Menedzsere” – 2003: Szigetvári József – az IDG Hungary Kft. lapigazgatója

Illés Antal pályafutása

Illés Antal (48) 1989-ben alapította a Humansoft Kft-t, amelynek a mai napig tulajdonosa és ügyvezető igazgatója egy személyben. A cég kezdetben szoftverfejlesztéssel foglalkozott, majd rövid időn belül az általa importált alkatrészekből összeszerelt PC-k forgalmazásába kezdetett. 1990 nyarán Illés Antal két hónapot töltött a torontói York Egyetemen, ahol betekintést nyert a nyugati piacgazdaság működésébe. Ennek az útnak az eredménye lett a Dell-lel kötött viszonteladói szerződés is, amely jelentősen befolyásolta a cég további működését. Az első Dell-szerződés 1991-ben köttetett. 1992-ben a Best modemek, 1993-ban az OKI nyomtatók disztribútorává, majd 1994-ben a SCALA partnerévé vált a cég.

Illés Antal 1993-1994 között elvégezte a Purdue Egyetem (West Lafayette, Indiana) Executive MBA képzését, amely jelentősen megváltoztatta üzleti gondolkodását. Ennek egyik jeleként a cég 1995-től kizárólag DELL eszközöket forgalmaz. A következő esztendő áttörést hozott a DELL eladásban, a Humansoft disztribútori kinevezést kapott és egyúttal az általa forgalmazott gépek minősített szervizpartnere lett. 1997-ben a cég hozzálátott szolgáltatás portfoliójának kiépítéséhez, ennek lépcsőfokai az IT tanácsadás, és a rendszerintegrációs tevékenység megkezdése. A 2003-as esztendő mérföldkövet jelentett a cég életében, a DELL további erősítésével, új kompetenciák kiépítésével (outsourcing, alkalmazásfejlesztés, Navision-Axapta vállalatirányítási szoftver) kialakult egy átfogó termék és szolgáltatás portfolió. Ennek eredményeként – a cég dolgozóinak kiváló munkájával – a múlt esztendőben több mint 40% árbevétel növekedést elérve a forgalom meghaladta az 5,5 milliárdot. A Humansoft 15 éve alatt minden évben növelte árbevételét és pozitív eredménnyel zárta gazdálkodását. Idei terve 20% fölötti növekedést tartalmaz, melyet az első negyedév zárása után teljesíthetőnek látnak.

Karriervonal

 • 1989- Humansoft
 • 1986- Microcontrol, főállású vállalkozó – Elnökhelyetteseként a számítástechnikai osztályt vezette, amely hálózati kártyák tervezésével és gyártásával, valamint PC összeszereléssel foglakozott.
 • 1982- Medicor Röntgengyár, szoftverfejlesztő mérnök – Feladata a röntgengenerátorok vezérlését végző szoftver kidolgozása, részt vett a termékek amerikai adaptálásában is. Már ebben az időben munkája mellett GMK-t alapított, majd társaival elindította a Microcontrol Kisszövetkezetet.
 • 1980- GELKA, szoftverfejlesztő mérnök

Szigetvári József pályafutása

Szigetvári József három éve az IDG Hungary Kft. munkatársa. Kezdetben feladatai közé tartozott a GameStar magazin megújítása, mind tartalmi, mind személyzeti szinten. Munkája 2001. áprilistól kizárólag erre a magazinra korlátozódott, majd 2001. októbertől a PC World magazinon is a fent említett átalakítást hajtotta végre. 2003. januártól hasonló változtatásokat indított el a CW-Számítástechnika hetilapon is. Közben újraszervezte a cég kiszolgáló osztályait, a marketing és a terjesztési osztályt, elindította a rendezvényeket és konferenciákat, valamint fejlesztette a kereskedelmi tevékenységet. Figyelme középpontjában mindig a cég egységes működésének megteremtését tartotta, különös gondot fordítva az új vezetési és munkaszemléletek meghonosítására.

A PC World teljes átalakítására 2002-ben került sor. A lap olvasottsága ennek köszönhetően átlépte a 100.000 fős határt, eladott példányszámának 2003 évi átlaga 2002 átlagához képest 10%-kal növekedett. A GameStar átalakítását 2001-ben hajtotta végre a kiadó Szigetvári József vezetésével. A DVD melléklettel ellátott GameStar bevezetésével tovább növekedett a lap profitábilitása, valamint egy teljesen új vásárlóréteget ért el a kiadó, tovább bővítve piaci részesedését. Az IDG 2003-ban sikeresen vásárolta meg és olvasztotta be a GameStarba Magyarország legrégebbi játéklapját, az 576 Kbyte-ot.

A CW-Számítástecnika lap különszámainak elindításával sikerült olyan piaci igényt kielégíteni, amely már hosszú ideje állt fenn a professzionális IT-lappiacon. 2003-ban sikeresen debütált az IDG konferencia és szakmai nap sorozata, az InformáCIO. Az eseménysorozat célja 2003-ban az e-tartalom népszerűsítése volt. 2003 májusában jelentette meg a kiadó a Digitart magazin próbaszámát. A szakmai és olvasói pozitív fogadtatást követően elindította Magyarország egyetlen DTP-s webtervező és grafikai magazinját.

Karriervonal

 • 2001 Dashofer Verlag Kft., főszerkesztő – Tippek Könyvelőknek és a Tippek Bérszámfejtéshez kétheti újságok szerkesztése. Vevői speciális igények kezelése, a problémamegoldás vezetése, valamint az újságok, számlák és pénzügyi kifizetések kezelése ellenőrzése.
 • 2000- Virtuális Sport Ifjúsági Egyesület, elnök – Az EarthQuake (World Cyber Games nemzeti kvalifikáló bajnokság) számítástechnikai rendezvénysorozatot szervező egyesület vezetője. Az utóbbi éve alatt a rendezvény a legjelentősebb számítástechnikai eseménnyé nőtte ki magát az országban.
 • 1997-2000 Látomás Bt., ügyvezető – A cég tevékenységi köre: első két évében sci-fi, fantasy és szerepjáték könyvek kiadása, valamint direktmarketing terjesztés, harmadik és negyedik évében könyvkiadási szaktanácsadás és könyvkiadást segítő tevékenység (tördeltetés, lektorálás, fordítás) más cégeknek.

A korábbi évek kitüntetett menedzserei:

2002.
Év Informatikai Menedzsere – Vityi Péter, Microsoft ügyvezető igazgatója
Év Fiatal Informatikai Menedzsere – dr. Czinege László, HP divízió igazgatója

2001.
Év Informatikai Menedzsere – Dr. Prószéky Gábor, a Morphologic Kft. igazgatója
Év Fiatal Informatikai Menedzsere – Scharek Viktor, a Compaq Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója

2000.
Év Informatikai Menedzsere – Keresztesi János, a SUN Kft. ügyvezető igazgatója
Év Fiatal Informatikai Menedzsere – Nemes Dániel, a telnet Rt. elnök-vezérigazgatója
Év Informatikai Project Vezetője – Kenyeres Judit, az ICL Kft. projektvezetője

A Bíráló Bizottság tagjai:

 • Bíró István – IDG Hungary Kft.
 • Demcsák Mária – Piac és Profit Kiadó Kft.
 • dr.Detrekői Ákos – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
 • Turmezey László – Vezető Informatikusok Szövetsége
 • dr.Kroó Norbert – MTA
 • Sági Gyöngyi – Világgazdaság
 • dr.Sima Dezső – Budapesti Műszaki Főiskola
 • dr.Szabadkai Andrea – Gyurós Tibor özvegye
 • Sziebig Andrea – IT-Business
 • Vértes János Andor – Prím Kiadó
 • Zárda Sarolta dr. – Gábor Dénes FőiskolaSzólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu