Connect with us

Hirdetés

technokrata

IBM – új, pénzügyi intézményeknek szánt termékcsomag

Laptop

IBM – új, pénzügyi intézményeknek szánt termékcsomag

A szoftverekből, hardverekből és szolgáltatásokból összeállított termékcsomaggal a bankok könnyebben meg tudnak felelni a Bázel II tőkeegyezmény adatkezelési szabályrendszerének.

Az IBM bejelentette pénzügyi intézmények számára készült új termékcsomagját, amely lehetővé teszi a napi működésből és az ügyfélforgalomból származó üzleti adatok azonnali összegyűjtését, feldolgozását és megtekintését. A termékcsomag ezenfelül olyan eszközöket is ad a bankok kezébe, amelyekkel meg tudnak felelni a küszöbön álló II. Bázeli Tőke Egyezmény (ismertebb nevén: „Basel II”) adatkezelési követelményeinek.

A bank az „IBM Risk and Compliance – Basel II Information Management” termékcsomag segítségével még pontosabban prognosztizálhatja nyereségét, új termékeket és szolgáltatásokat kínálhat ügyfeleinek, kezelheti beruházásait és tőkekihelyezéseit, továbbá korszerűsítheti üzleti módszereit. Ez a megoldás például több hétről néhány órára csökkentheti a bank nyilvántartásaiban előforduló eltérések azonosításának és egyeztetésének idejét, mivel képes a különböző adatforrásokat egyetlen, integrált nézetben megjeleníteni. A rendszer e célból automatikusan jelentéseket készít, megjelölve azokat a tételeket, ahol a bank főkönyve és tényleges tranzakciói között eltérés mutatkozik.

A termékcsomag segíti a bankok adatkezelését a Basel II követelményeknek megfelelően, így például a több évre visszamenő ügyféladatok és működési adatok szigorú és előírásszerű rögzítése, elérhetősége, prezentálása, elemzése révén. A Basel II például az első, amely előírja a bankok számára, hogy az ügyfeleknek régebben folyósított, visszafizetetlen hitelek arányát iparág illetve földrajzi elhelyezkedés szerint vegyék számba. Az e kölcsönök kockázatának meghatározására eredetileg használt adatforrások egybevetése a vonatkozó tranzakciók eredményével segít a bankoknak, hogy a jövőre nézve még pontosabban meghatározzák a hasonló banki ügyfélkört érintő hitelezési elveket.

Az IBM Business Consulting Services magyarországi tapasztalatai szerint hazánkban a Basel II követelményeknek való megfelelés előkészületei a bankok nagy részénél folyamatban van, külföldi tulajdonosi érdekeltségű leánybankoknál a felkészülést lényegében a bankok központi, anyabanki előírásai, utasításai határozzák meg. A Basel II követelményeknek való megfelelés kapcsán a költségek rövid- és középtávon jelentkeznek, még annak hozadékai hosszabb távon térülnek meg. Ugyanakkor a kockázatkezelés integráltsága és a folyamatok hatékonysága növekedhet. Az IBM széleskörű technológia és szolgáltatás megoldási javaslatával nyújt lehetőséget egy egységes banki adattárház kialakítására, mely segítségével a pénzintézetek a Basel II követelményeknek megfelelő adattárházat hozhatnak létre, mely más további adatbányászati célokra is használható

Az új bázeli egyezmény olyan szakmai szabályrendszer, amely szabványosítja a hitelkockázat, a piaci kockázat és a működési kockázat értékelésének módját. Az utóbbi tíz évben dollár-milliárdok mentek veszendőbe a megtévesztő és hibás kockázatkezelési módszerek eredményeként. A Datamonitor tanácsadó cég becslése szerint az európai bankok a következő két évben mintegy 4 milliárd dollárt költenek majd szoftverekre és szolgáltatásokra, hogy megfeleljenek a Basel II előírásainak.

Mivel 2006 végére legalább három év adatainak együtt kell lennie – ami gyakran sok-sok terabyte információt jelent majd, – rendkívül fontos, hogy már 2004-ben adoptálásra kerüljenek a bank adatkezelési igényeinek megfelelő Basel II megoldások. Ezek bevezetéséért felelős, IBM által megkérdezett felsőszintű bankvezetők 96%-a úgy nyilatkozott, hogy az adatkezelést tekinti a legnehezebb feladatnak, amibe beletartozik a helyes adatok azonosítása, integrálása és kezelése a vállalaton belül, valamint a szofisztikált elemzési és jelentési funkciók alkalmazása.

Az IBM Risk and Compliance – Basel II Information Management termékcsomag több célra is felhasználható keretet biztosít a bankok számára, amely olyan specifikus megoldások adoptálását is lehetővé teszi, amelyekkel különböző előírásnak meg tudnak felelni – például a Sarbanes-Oxley törvény, a pénzmosás elleni előírások, valamint a nemzetközi számviteli és pénzügyi jelentési szabványok. Mivel minden egyes szakterületre száznál is több előírás van érvényben, olyan technológiára van szükség, amely rendszerezetten, intelligensen és automatikusan oldja meg az adatok összegyűjtését, tárolását, elérhetőségét, megosztását és elemzését.

Az IBM Business Consulting Services (BCS) és az IBM Financial Services Sector (FSS) által képviselt szaktudás kulcsszerepet játszik a cég most bejelentett termékcsomagjában – olyan gyakorlati megoldásokat nyújtva az ügyfelek számára, amelyek specifikus igények kielégítésére is alkalmasak. Az új termékcsomag szoftvereket, hardvereket, szolgáltatásokat, továbbá pénzügyi ismereteket foglal magában és képes együttműködni a cég meglévő technológiájával.

A termék technológiai magját az IBM Banking Data Warehouse és a DB2 Universal Database alkotja. Az IBM Banking Data Warehouse biztosítja a Basel II adatbázis, sőt az ügyfelek jobb megismerését segítő, többcélú adatraktár létrehozására is felhasználható banktevékenység-specifikus adatmodellt, míg a DB2 az adatok tárolására és elemzésére szolgáló képességeket illetve a szofisztikált, beépített analitikát nyújtja. A DB2 Information Integrator – amely a szakmában egyedülálló módon valós időben elérhetővé teszi a különböző tartalomtárakban található információkat – egyetlen nézetben jeleníti meg a vállalati és üzleti partneri értéklánc adatait. A megoldás skálázhatóságát és teljesítményét az eServer pSeries és az IBM TotalStorage Enterprise Storage Server hardverek biztosítják. Az IBM e tárolóeszköze olyan megoldásokhoz készült, amelyek a szabályozásokhoz való alkalmazkodást segítik elő (különösen a nyilvántartások vezetése oldaláról), míg a pSeries hardverek az IBM bármely üzleti megoldásához optimálisak.

Az ily módon egyesített technológiai és üzleti erőforrások minden bizonnyal a szakma egyik legszélesebb körű megoldását kínálják. A költségek kímélését szolgálja, hogy a felhasználó szervezetnek módjában áll a mindenkori aktuális igényei szerint megválasztani a leginkább megfelelő megoldást.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés