Connect with us

Hirdetés

technokrata

Folytatódik a küldetés a Marson

Laptop

Folytatódik a küldetés a Marson

Panorámaképek a hozzánk legközelebb eső bolygóról – a Sun Java szoftverei segítségével.

Az Opportunity Marsjáró legutóbb készített fényképeit nézve talán kevesen gondolnak arra, hogy a panorámakamerák által készített képek összeillesztését milyen technológiai háttér biztosítja. Hogyan lesz lehetséges az, hogy két kamera által egyszerre két felvett képből a távolságok meghatározására is lehetőséget adó páratlan panoráma- és háromdimenziós képek jöjjenek létre. Talán kevesen tudják, hogy a Mars bolygót bemutató képek többek között a Sun Microsystems Java nyelvére épülő szoftvereknek köszönhetők.

A Java nyelv a Sun Microsystems nyílt platformú programozási nyelve és környezete (a világon már mintegy 120 millió eladott mobil készülék használja a Java nyelvet). A Mars expedícióval minden eddiginél szélesebb értelmet nyert a Sun „Java mindenütt” víziója, hisz már nem csak a földi környezet számtalan pontján – a gépjárművektől kezdve a mobil eszközökön át -, hanem a földön kívüli világ megismerésében is számos rendszer működik Java technológiával.

A Java a Mars Rover küldetésben jelenleg a legnagyobb szerepet a földi irányításban, és a képek feldolgozásában játsza, tehát azokon a kulcsterületeken, amelyek kritikus fontosságúak a sikerben. A Java alapokon működő Maestro nevű vezérlő- és adatmegjelenítő rendszer segítségével a képeket három dimenzióban lehet előállítani, megjeleníteni és elemezni. A program mindezt úgy teszi, hogy a NASA szakemberei és más tudósok a világ minden táján nemcsak megtekinthetik az adatokat, hanem bele is szólhatnak a küldetés folytatásába. Emellett a Maestro adatainak „civil” változatát bárki megtekintheti és letöltheti.

A képek feldolgozásához a Java Advanced Imaging nevű Java alkalmazást használják. A panorámaképeket a Rover két kamerájával felvett képekből állítják elő: mivel a két kamera kissé eltérő képet lát, megfelelő korrekciós eljárással viszonylag pontosan kiszámítható, hogy a fotók egyes elemei valójában milyen távolságra vannak. Ennek az információnak a birtokában a JPL tudósai képesek valódi háromdimenziós képeket alkotni, előállítani a felszín modelljét, majd a modellre ráfeszíteni ismét a felvett képet. A földi vezérlőrendszer – a teljes adatmegjelenítés, a felhasználói felület, az adatbázis nagy része – jelentős része Java alkalmazás.

A Maestro webhelyén található két letölthető anyag közül az első maga a Maestro alkalmazás, a másik az eddigi információk a Marsról. A különböző platformokhoz (Solaris, Windows, Linux stb.) különböző verziók tölthetők le, ami jelzi, hogy milyen jól hordozhatók a Java programok. 3D modellben lehet mozogni, ténylegesen körbe lehet járni a leszállási zónát, meg lehet tekinteni, hol nem eresztett le tökéletesen az egyik légzsák. Mindez a bejárható megjelenítés szabványos Java alkalmazásokkal történik, mint a Java 3-D API, a Java Advanced Imaging API, Java hálózati API- és persze a felhasználói felület API-jai. A nyilvános Maestro verzióban a Roven 3D modellje is látható, sőt, vezethető is a szimulált felszínen.

A Java népszerűségét sok részlet bizonyítja. A tudósoknak nagyon fontos kritérium volt, hogy a Java több platformon is fusson. A JPL-nél megtalálhatók Solaris, Linux, Windows valamint Apple gépek – és ez mindegyiken működik. Továbbá kihasználhatták a Sun szabványos API könyvtárait – a 3D modellezéshez, a speciális képalkotáshoz, a felhasználói felülethez és a hálózatkezeléshez. Ezenfelül sokat jelentett a hatékonyság is, ami a JPL szoros költségvetése mellett fontos kritérium volt, valamint az, hogy a Javában megbízható alkalmazások készíthetők, és az adatbázisok biztonsága, integritása is igen magas színvonalú.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés