Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Mozilla böngésző kálváriája végetérni látszik

Laptop

A Mozilla böngésző kálváriája végetérni látszik

Hosszas jogi vitákat követően a browser végleges nevet kapott; s egyúttal új változattal is meglepték a rajongókat a fejlesztők, melyben számos apróbb és nagyobb frissítéssel igyekeztek még inkább a felhasználók kedvére tenni.

A Firefox immár a harmadik neve annak a böngészőnek, melyet a Mozilla Project fejlesztői az eredeti Mozilla browser leváltására fejlesztenek. A programot használók nagy része ugyanis méretét tekintve szükségtelenül terjedelmesnek tartja, tartotta a szoftvert – így született meg annak az ötlete, hogy alapvetően meg kellene változtatni a Mozilla-t. Az új alkalmazás elsőként Főnix (Phoenix) névre hallgatott, ám a név védettsége miatt úgy döntöttek a fejlesztők, hogy Firebirdre, azaz Tűzmadárra keresztelik át a böngészőt.

Igen ám, de újfent abba a hibába estek, amit már a Főnix kapcsán volt ˝szerencséje˝ megélni a szervezetnek: a Firebird nevet már egy adatbázis-fejlesztő projekt használta. Ez utóbbi fejlesztői szerint az azonos név – annak ellenére, hogy a két termék gyökeresen eltérő feladatokra lett létrehozva – megtévesztően hatott volna a felhasználók számára, így elutasították a böngészőt programozó csapat kérését. A ˝mozillások˝ először nem akartak engedni, de aztán végül mégiscsak meghajoltak a régebb óta létező Firebird fejlesztői közösség óhaja előtt.

A történelem ismétli önmagát, szokták mondani, s ez így történt a Mozilla egyre jobbá váló, ám még mindig gyakorlatilag névtelen böngészőjével is. Miután ugyanis újfent átkeresztelték az alkalmazást (ezúttal Firefoxra, azaz Tűzrókára), kiderült, hogy ez a név is védjegyként foglalt. A jogbirtokos, Egyesült Királyságban székelő céggel való hónapokig tartó egyezkedés során végül is megállapodás született, melynek eredményeként a Firefox végre véglegessé válhatott (a Mozilla Project képviselői nem kívánták a részleteket a nyilvánosság elé tárni). A mese azonban még nem ért véget, ugyanis a firefox.com URL már foglalt…


Új változat

Kapcsolódó hír, hogy a fejlesztők a napokban adták ki a böngésző legújabb, 0.8-as változatát, mely sok újdonsággal rendelkezik. Példának felhozható a letöltőmenedzser vagy akár a bookmark fejlesztések is; de szintén jelentős változtatások érték a Mozilla kiterjesztéseit, azokat a kis appleteket, melyek különböző feladatok ellátásáért felelősek (bannerek eltávolítása, helyesírás-ellenőrzés stb.). Az 1.0-s változat egyébként a tervek szerint még az idei év első felében elkészül, csakúgy, mint a Thunderbird névre hallgató e-mailkliens. A 0.8-as verzió – Windows, Linux és Mac OS alá – letölthető szerverünkről is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés