Connect with us

Hirdetés

technokrata

Informatikai modernizáció a közoktatásban

Laptop

Informatikai modernizáció a közoktatásban

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Magyar Bálint oktatási miniszter 2004. január 8-án, csütörtökön közös sajtótájékoztatón ismertették az Informatikai és Hírközlési Minisztérium gimnáziumok és szakközépiskolák számára 4,6 milliárd forint értékben meghirdetett legújabb pályázatait, valamint a jövőbeni, közoktatást érintő informatikai terveket.

Az Oktatási Minisztérium közoktatási informatikai felmérése szerint a középfokú oktatási intézmények prezentációra alkalmas eszközellátottsága rendkívül alacsony. Az iskolák kevesebb mint 10%-a rendelkezik hordozható számítógéppel (notebook), alig több mint egyötödük használ projektort. Elenyésző azon középiskolák száma is, amelyek több szaktanteremben biztosítanak hálózati hozzáférést, így elmondható, hogy a mai prezentációs lehetőségek nem terjedtek el a közoktatásban.

Az információs társadalom és a tudásalapú gazdaság jövőképét megfogalmazó Magyarország számára kulcskérdés a középfokú oktatás minőségének és hatékonyságának javítása. Mindezeknek az Oktatási Minisztérium és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egyaránt elkötelezett támogatója.

A modern számítástechnika és az Internet számos olyan eszközt kínál, amely segíti a pedagógusok munkáját, és megkönnyíti a diákok számára a tananyag megértését, tudásuk elmélyítését.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium IHM-ITP-19, és IHM-ITP-24 jelű pályázatai éppen ilyen eszközök vissza nem térítendő támogatás formájában történő megszerzését teszik lehetővé a gimnáziumok, a szakközépiskolák és szakiskolák számára.

Középiskolai multimédiás prezentációs eszközök (a pályázat jele: IHM-ITP-19)
Az IHM-ITP-19 jelű pályázat keretében a középiskolák multimédiás prezentációs eszközökre pályázhatnak. Az eszközök kiválasztásánál kiemelt szempont volt, hogy azok jól illeszkedjenek az iskolai környezetbe, ezért egyszerűen kezelhető, de sokoldalú, a hagyományos és a legmodernebb prezentációs technikákat egyaránt kezelni képes eszközök kerültek kiválasztásra.

Pályázni az alábbiakra lehet:

    1. Multimédiás prezentációt segítő eszközcsomag
    2. Hordozható számítógép (notebook)
    3. Vezeték nélküli hálózati eszközök

A minisztérium — a Pályázati Útmutató III/4. pontját érintő módosítása alapján — az átadott eszközökhöz kapcsolódó foglalkozások rendszerességét biztosítottnak tekinti, amennyiben a pályázó az eszközöket havonta legalább 50 tanóra időtartamban használja.

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 4 milliárd forint.

Műholdas adatszórás (a pályázat jele: IHM-ITP-24)
A Nemzeti Digitális Adattár, a Sulinet Expressz program és az elmúlt évben elindult nagyszabású tartalomfejlesztési és digitalizálási programok eredményeképpen igen sok oktatási célra használható közérdekű digitális tartalom jött, illetve jön létre. A sávszélesség korlátai miatt azonban a középiskolák számára maradéktalanul nem megoldott e tartalmak Interneten keresztüli letöltése.

Erre kínál megoldást, az IHM-ITP-24 jelű pályázat, amelynek keretében a középiskolák egy évre szóló szélessávú adatszolgáltatás igénybevételére, valamint a vételhez szükséges egyirányú adatszolgáltatási eszközre pályázhatnak. A pályázat keretében elérhető megoldás gyors elérést biztosít a folyamatosan bővülő, naprakész tartalmakhoz, és lehetővé teszi a nagyobb videoanyagok vagy élő videoközvetítések megtekintését is. Fontos szempont, hogy a műholdas adatsugárzás gyakorlatilag mindenhová eljut Európában, különös tekintettel az elmaradott térségekben lévő, vagy a határon túli magyar intézményekbe.

A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 600 millió forint.

A pályázatok benyújtási határideje 2004. január 31.

A fenti pályázatok eszközeit az IHM Hirdetmény közzétételével indított tárgyalásos közbeszerzési eljárással, az ITP-19 pályázathoz kapcsolódó notebook-okat központosított közbeszerzés útján szerezi be.

Multimédiás laborok általános iskolák számára
A Sulinet Program 1997-es indulásával minden (1300) középiskola ingyenes Internet-hozzáféréshez és egy multimédiás laborhoz jutott. Az elmúlt 5 évben 1.200 általános iskolát csatlakoztatott az Oktatási Minisztérium, így jelenleg a közoktatási intézmények feléhez jut el a Sulinet Program.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Közháló Program elindításával a Sulinet Programban részt vevő iskolák számát is növeli.

2005 második félévére az összes közoktatási intézmény nagy sávszélességű Internet kapcsolathoz jut. Ahhoz azonban, hogy az újonnan bekötendő iskolák is használni tudják a hozzáférést szükséges ezen iskolák multimédiás laborral való ellátása. (Jelenleg az általános iskolák 35 %-ában semmilyen számítástechnikai labor nincsen.).

A laborok tervezett felszereltsége:

  • Számítógép konfiguráció, Munkaállomások, monitorral – Átlagosan 7 darab
  • Kis teljesítményű szerver, monitorral – 1 darab
  • Közepes teljesítményű lézernyomtató, patronnal – 1 darab
  • Digitális fényképezőgép – 1 darab
  • Fotó scanner – 1 darab
  • HUB – 1 darab
  • A labor LAN kábelezése

Tervezett mennyiség: A Közháló jövő évi hálózatbővítésétől függően körülbelül 1.000 labor.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés