Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína milliárdokat fizet és spórol a nyíltforrású szoftverek révén

Laptop

Kína milliárdokat fizet és spórol a nyíltforrású szoftverek révén

Az átfogó nemzeti program keretében 200 millió számítógépes asztali munkaállomás létrehozását tervezik a Sun Microsystems termékére alapozva.

A nyílt szabványok melletti elkötelezettségét bizonyítva a kínai kormány újabb lépést tett a versenyképesebb PC-s szoftveralternatívák irányába, amikor a mai bejelentés értelmében a Sun Java Desktop Systemet ítélték arra alkalmasnak, hogy a jövőben a Kínai Népköztársaság szabványos asztali fejlesztési és alkalmazási környezete legyen. A China Standard Software Company (CSSC) – az állami alapítású technológiai vállalatok konzorciuma annak jegyében hozta meg döntését, hogy a célul kitűzött országos szabványos Linux alapú asztali rendszerét mielőbb megalkossa, így a mintegy 1,3 milliárd állampolgár között tátongó „digitális szakadékot” megszüntesse.

Eredetileg a Sun Java Desktop System felhasználónként 50 dollárba kerül, ami jelentősen alacsonyabb a jelenleg legelterjedtebb környezetekhez képest. A kínai kormány tervei szerint a következő években 200 milliót is meghaladó asztali állomást kíván telepíteni a nyíltszabványú asztali szoftver megoldásból. “Ezzel az első számú Linux szereplővé váltunk a világon.”- nyilatkozta Scott McNealy, a Sun Microsystems elnöke. A többéves kínai program, amely évenként legalább ötszázezer–egymillió munkaállomást tervez telepíteni a tervek szerint 2003 végén indul. A CSSC és a Sun Microsystems technológiai licencmegállapodása azt is lehetővé teszi, hogy a CSSC saját márkájú asztali szoftvereket készítsen a Java Desktop System szabványai alapján (az exportáláshoz még szükség van az USA kormányának jóváhagyására).

A most bejelentett együttműködés az első, amely a Sun globális stratégiájában arra irányul, hogy partnerkapcsolatot alakítson ki minden nemzettel, és nyílt, megfizethető árú, biztonságos asztali környezetet kínáljon a felhasználóknak az egész világon. Beépítve a technológiát a kormányhivatalokba, oktatási rendszerekbe és az olyan régiókba, ahol a gazdasági korlátok visszafogják a technológiai növekedést, informatikai infrastruktúráját Kína mellett, Dél-Korea, Japán, Vietnam, Izrael és India is különféle programokkal és kezdeményezésekkel készül serkenteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés