Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre kevesebb a vezetékes előfizetés

Laptop

Egyre kevesebb a vezetékes előfizetés

Tovább csökken a vezetékes fővonalak száma.

A Hírközlési Felügyelet (HíF) adatai szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is tovább csökken a vezetékes telefon fővonalak száma. A 2002. első negyedév végén 3,736 millió bekapcsolt fővonalból idén március végére már csak 3,642 milliót használtak az előfizetők.

A HíF szerint az összes fővonal ötödét kitevő üzleti vonalak száma mintegy 8 ezerrel esett vissza, s ezzel 1999 óta először következett be visszaesés ebben a szegmensben. A felügyelet véleménye szerint ebben nagy szerepet játszott az alternatív és a mobil szolgáltatók üzleti szereplőket célzó akciói.

Az adatok szerint az egyéni előfizetői fővonalak száma 20 ezerrel lett kevesebb, ami kicsivel jelentősebb az előző negyedévek csökkenésénél.

A fővonalak száma alapján a vezetékes szolgáltatók piaci részesedése a következőképp alakult: első a Matáv 79 százalékos részesedésével, a Vivendi ezen a piacon 12 százalékot, a Hungarotel 5 százalékot, az Emitel és a Monortel pedig egyaránt 2 százalék részesedést birtokol.

Az elmúlt négy évben a HíF nyilvántartása szerint 100 ezerről mintegy 700 ezerre nőtt az ISDN fővonalak száma. Az utolsó negyedévben a növekedés kismértékben lassult.

A piaci koncentráció jellemzésére használt úgynevezett Herfindahl-index értéke 64 százalék, az ideális 20 helyett, ami nagy piaci koncentrációra – a Matáv kvázi-monopol helyzetére utal.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés