Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egységes ˝Linux adó˝ – ha győz az SCO…

Laptop

Egységes ˝Linux adó˝ – ha győz az SCO…

Az SCO Group bejelentette, hogy olyan programot indít útnak, amelyben a részt vevő felek az SCO által birtokolt jogok licencelőivé válnak, így jogtiszta Linux tulajdonosok lehetnek. Néhány elemző ezt azonban másként látja.

Minden olyan cég számára, amely 2.4-es, vagy annál újabb kernelre épülő Linuxot használ, elérhetővé teszi az SCO hétfőn bejelentett programját. Az ebben való részvétellel a felek olyan licencek birtokába jutnak, melyek révén mentesülnek az SCO által indított jogi eljárások alól. ˝Olyan megoldást kínálunk, mellyel anélkül lehet tiszta Linuxhoz jutni, hogy bíróságra kellene járni.˝ – mondta Darl McBride, az SCO vezérigazgatója. Emellett kiderült, hogy a várható jogi eljárások közvetlenül nem az otthoni felhasználókat célozzák meg.

A cég elmondása szerint a hetekben adják majd közre a UNIX System V forráskódjuk licencdíjait, melyek költsége a UnixWare 7.13-as termék árazásán fog alapulni. Ez utóbbi az SCO jelenlegi UNIX terméke – tehát tulajdonképpen minden céggel megvetetnék a saját operációs rendszerük licencét. Ráadásul a köztes állomásokat – tehát az olyan disztribúciókat, mint például a Red Hat – kihagynák a megállapodásból, direkt a felhasználókhoz fordulnak.

Mark Radcliffe, egy amerikai szerzői jogokkal foglalkozó ügyvéd a következőkép látja a helyzetet: ˝Ez egy nagyon okos stratégia lesz, ha működik. Ha az árak elég alacsonyak lesznek, akkor érdemesebb lesz inkább megvásárolni a licenceket, semmint egy jogi háborúba keveredni.˝

A felhasználók egyelőre azonban kivárnak, hiszen még nem bizonyított, hogy tulajdonképpen a kérdéses jogok kinek a birtokát képezik. Ha az SCO-nak sikerül ezt a bíróságon kihirdettetnie, akkor tulajdonképpen adót szedhetne a Linuxok után – azután az operációs rendszer után, mely épen a nyíltforrású megközelítése, az alacsony költsége és szabadsága miatt terjedt el.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés