Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új költségmodellt vezet be a Matáv az előfizetői hurkok átengedésénél

Laptop

Új költségmodellt vezet be a Matáv az előfizetői hurkok átengedésénél

2003. január 1-jétől úgynevezett LRIC módszerrel kell meghatározni a vitatott összekapcsolási díjakat. Vagy mégsem?

A Hírközlési Döntőbizottság elfogadta a Matáv új, LRIC (Hosszú Távú Előremutató Különbözeti Költségek) módszerén alapuló előfizetői hurok átengedésre vonatkozó referencia ajánlatát.

Az előfizetői hurok gyakorlatilag azt a sodrott réz érpárt jelenti, amelyik a távközlési hálózatról leágazva az előfizető lakásában vagy irodájában végződik. Az LRIC és az eddig érvényben volt FDC (Teljes Felosztott Költségek) között az a különbség, hogy az előbbivel a Matáv az előfizetői hurokra más területeken keletkező közvetett költségeket is el tud számolni.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2003. január 1-jétől a Hírközlési Törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók az LRIC módszerét kötelesek alkalmazni hálózat-összekapcsolási és előfizetői hurok átengedési referencia ajánlatukban.

Az ajánlat négy különböző szolgáltatási szintet foglal magába: az előfizetői hurok teljes átengedését a konkurens szolgáltatónak. Ekkor egy másik távközlési szolgáltató veszi át az előfizetői hurkot.

A második esetben az előfizető a hagyományos hangalapú szolgáltatást továbbra is a Matávtól veszi igénybe, viszont a magas frekvenciájú szolgáltatásokat, például az internetes ADSL-t vagy egy lakásriasztó működtetését már egy másik társaságtól vásárolhatja meg.

A harmadik és negyedik lehetőség a szolgáltatói oldallal függ össze: az első esetben az új szolgáltató a Matáv épületében lévő elkülönített területen valósítja meg a szükséges távközlési csatlakoztatást, míg utóbbinál a saját területén teszi meg ugyanezt.

Az új számításnak köszönhetően az előfizetői hurok átengedésének költségei kissé emelkednek. A teljes hurok átengedésének havi díja például 3.177 forintról 3.544 forintra nőtt, a részleges hurokátengedés havi díja pedig 3.118 forintról 3.290 forintra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés