Connect with us

Hirdetés

technokrata

Konkrét tervek a hazai informatika EU-integrációjának elősegítésére

Laptop

Konkrét tervek a hazai informatika EU-integrációjának elősegítésére

Az IVSZ új elnöksége a Szövetség ambiciózus terveiről.

Az 1994-ben alakult, ma már több mint 260 kis- és középvállalkozást valamint multinacionális informatikai céget tömörítő IVSZ küldetése az informatikai iparág vállalkozásainak érdekképviselete, az infokommunikációs piac bővítése és az informatikai kultúra fejlesztése.

A Szövetség tagjai a több mint másfélmilliárd dollárosra becsült hazai infokommunikációs iparág mintegy 85%-át reprezentálják. A tagok által foglalkoztatott közel 30 ezer magasan képzett szakember meghatározó tényezője a hazai “intellektuális tőkeállománynak”. Az elmúlt években az IVSZ nemcsak Magyarországon vívott ki szakmai tekintélyt, de az Európai Unió ágazati központjában is megalapozta csatlakozás utáni jó pozícióit.

Magyarország EU-tagságának biztossá válása után az IVSZ a legfontosabb feladatának tartja 2003-ban, hogy a szövetség tagjainak erejét, együttes tudását és az érdekképviselet előnyeit minden tag számára egyformán elérhetővé és felhasználhatóvá tegye, és felgyorsítsa az információs társadalom térhódítását Magyarországon, hogy az ICT szakma az integráció nyertesévé váljon.

A szövetség épp ezért programtervét úgy alakította ki, hogy elősegítse az IVSZ erős, megkerülhetetlen lobbi-erővé és az államigazgatás, valamint az EU magyar informatikai szakértőbázisává válását, továbbá kialakítsa és támogassa a kormányzat informatikáért tett erőfeszítéseit a döntéshozó és -előkészítő testületekben való részvétellel. Az IVSZ ugyanakkor a jövőben erősen koncentrál a belső kommunikációra, a “szakmai klub” funkció erősítésére, a tagok közti kommunikáció hatékonyabbá tételére, különös tekintettel a Budapesten kívüli vállalkozások felzárkóztatására fókuszáló operatív programmal és a szakcsoport- és projektmunka hatékony koordinálásával.

Az IVSZ 2003-as programtervéről:
Az idén a Szövetség az IVSZ Regionális Program keretében kilenc városban nyitja meg vidéki képviseleti irodáit, ahol közvetlen tájékoztatást, segítséget nyújt majd a vidéki székhelyű vállalkozásoknak informatikai vonatkozású EU tanácsadás formájában.

Az IVSZ meggyőződése, hogy az informatika kivételes szerepet játszhat a hazai EU régiók nemzetközi munkamegosztásba történő bekapcsolásában. Az IVSZ a regionális projekten belül az “Új Gazdaság eszközei” címmel indított konferenciasorozatát az idén is folytatja. Terveik szerint a színvonalas – tíz vidéki települést érintő – rendezvénysorozat lebonyolításával elősegítik a vidéki dinamikus kis- és középvállalkozói szektor esélyeinek jelentős javulását.

A Szövetség rövid távú tervei közt szerepel, hogy tagságát versenyképességük fenntartása és növelése érdekében a Széchenyi-kártya program keretében további előnyökhöz juttassa.
Az IVSZ az informatikai oktatás támogatásával azt hangsúlyozza, hogy minden gazdasági fejlődésnek alapja a megalapozott tudás, épp ezért az oktatási program keretében elsőként a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Gazdálkodástudományi Karával kötött megállapodást a gazdálkodási menedzser-asszisztens felsőfokú szakképesítést adó szakirány támogatására.
A Szövetség vallja, hogy a hazai informatikai bázis jelentős erő a nemzetközi piacon is, és fontos a nemzetközi szakmai vérkeringésbe való bekapcsolódás. Épp ezért az IVSZ társszponzora lesz a várhatóan 2003 júliusában – Magyarországon először megrendezett – “Copyright Levies Day” kerekasztal-konferenciának.

A Szövetség ugyanakkor részt vállal a Kormány arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy a magyar informatikai szakma jelen legyen a nemzetközi összefogást feltételező projektekben, így az iraki újjáépítési programban is. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium felkérésére az IVSZ mozgósította tagságát és feltérképezte a magyarországi informatikai vállalatok eszközrendszerét, hogy azok csoportos alkalmazása miként hasznosítható Irak informatikai infrastruktúrájának újjáépítésében vagy fejlesztésében.

Az IVSZ célkitűzései megvalósításának meghatározó bázisa a mindenkori kormányzattal, szakirányítással kiépített munkakapcsolat, a jogalkotásban való részvétel. Az IVSZ 2003-ban erőteljesen koncentrál a proaktív munkakapcsolatra a törvénytervezéssel, és segítő szándékkal részt kíván venni a döntéseket, törvénytervezeteket előkészítő munkacsoportok tevékenységében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés