Connect with us

Hirdetés

technokrata

UDO: 30 GB-os lemezenkénti kapacitás kéklézerrel

Laptop

UDO: 30 GB-os lemezenkénti kapacitás kéklézerrel

A különböző adattárolási megoldások fejlesztésével foglalkozó Plasmon bemutatta vadonatúj optikai adattároló rendszere, a 30 GB-os kapacitású diszkeket kezelő UDO (Ultra Density Optical) első működőképes prototípusait.

A Plasmon az 5,25 colos UDO meghajtók, illetve UDO lemezek révén nem titkoltan a jelenlegi MO (magneto-optikai) meghajtókat kívánja nyugdíjba küldeni.

Az UDO nevezetű optikai adattároló rendszer a manapság oly divatos ibolyakék lézertechnológiára épül, melynek segítségével minden korábbinál nagyobb tárolókapacitást lehet elérni. Hasonló lézerfényre épülnek egyébként a piacon mostanság felbukkanó, DVD jellegű első Blu-Ray termékek is. Az UDO technológia esetében 405 nanométer hullámhosszú lézerfényről, valamint 8 KB-os szektorméretről beszélhetünk, az elsőként a hannoveri CeBIT-en kiállított UDO meghajtó prototípusokról pedig elmondható, hogy CAV (Constant Angular Velocity) üzemmódban működnek, és az UDO lemezeket éppúgy képesek olvasni, mint írni.

Az UDO technológia esetében a továbbfejlesztett Reed-Solomon ECC (Error Correction Code), valamint egyéb hibajavító eljárások gondoskodnak arról, hogy az UDO lemezeken tárolt adatok minden körülmények között tökéletesen, megfelelő sebességgel legyenek olvashatók. A Plasmon fejlesztői szerint az UDO hibajavítási megoldásai több mint négyszeres előrelépést jelentenek a jelenleg széles körben használatos magneto-optikai technológiák hasonló megoldásaihoz képest. A 8 MB/s-os adatátviteli sebességre képes elsőgenerációs UDO meghajtók egy-egy lemezen maximálisan 30 GB adatot képesek rögzíteni, azonban a jövőben akár a lemezenkénti 60-120 GB-os adattároló kapacitás sem lesz elérhetetlen.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés