Connect with us

technokrata

UDO: 30 GB-os lemezenkénti kapacitás kéklézerrel

Laptop

UDO: 30 GB-os lemezenkénti kapacitás kéklézerrel

A különböző adattárolási megoldások fejlesztésével foglalkozó Plasmon bemutatta vadonatúj optikai adattároló rendszere, a 30 GB-os kapacitású diszkeket kezelő UDO (Ultra Density Optical) első működőképes prototípusait.

A Plasmon az 5,25 colos UDO meghajtók, illetve UDO lemezek révén nem titkoltan a jelenlegi MO (magneto-optikai) meghajtókat kívánja nyugdíjba küldeni.

Az UDO nevezetű optikai adattároló rendszer a manapság oly divatos ibolyakék lézertechnológiára épül, melynek segítségével minden korábbinál nagyobb tárolókapacitást lehet elérni. Hasonló lézerfényre épülnek egyébként a piacon mostanság felbukkanó, DVD jellegű első Blu-Ray termékek is. Az UDO technológia esetében 405 nanométer hullámhosszú lézerfényről, valamint 8 KB-os szektorméretről beszélhetünk, az elsőként a hannoveri CeBIT-en kiállított UDO meghajtó prototípusokról pedig elmondható, hogy CAV (Constant Angular Velocity) üzemmódban működnek, és az UDO lemezeket éppúgy képesek olvasni, mint írni.

Az UDO technológia esetében a továbbfejlesztett Reed-Solomon ECC (Error Correction Code), valamint egyéb hibajavító eljárások gondoskodnak arról, hogy az UDO lemezeken tárolt adatok minden körülmények között tökéletesen, megfelelő sebességgel legyenek olvashatók. A Plasmon fejlesztői szerint az UDO hibajavítási megoldásai több mint négyszeres előrelépést jelentenek a jelenleg széles körben használatos magneto-optikai technológiák hasonló megoldásaihoz képest. A 8 MB/s-os adatátviteli sebességre képes elsőgenerációs UDO meghajtók egy-egy lemezen maximálisan 30 GB adatot képesek rögzíteni, azonban a jövőben akár a lemezenkénti 60-120 GB-os adattároló kapacitás sem lesz elérhetetlen.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
samsung frame tv

Smart-TV

Virtuális utazás a The Frame TV képernyőjén

2020. november 24. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin