Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyen Linux csomagok pedagógusoknak

Laptop

Ingyen Linux csomagok pedagógusoknak

A most befejeződött három napos békescsabai INFO ERA konferencián a SuSE Linux képviselői az összes jelenlevő pedagógust megajándékozták egy teljes SuSE Linux dobozzal.

A kiosztott közel 350 darab 8.0 Professional magyar verziója nem hiába súlyos, mert a 2 kilogrammot nyomó csomagban nem csak egy operációs rendszer és egy teljeskörű magyar nyelvű irodacsomag található, hanem közel 1000 oldalnyi magyar nyelvű dokumentáció is, melynek különösen örültek a nem éppen könnyű helyzetben lévő informatika tanárok. A csomag kiválóan alkalmazható akár oktatáshoz is, sőt a csomagokban lévő ingyenes terméktámogatás is érvényes: egy szinte ˝kikövezett út˝ a kezdeti ismerkedéshez.

A konferencia SuSE által szervezett Linux szekcióját sokan látogatták. Az előadások egy része szakmai berkekbe kalauzolta a résztvevőket, más előadásokon linuxos tapasztalatokról számoltak be a pedagógusok maguk. Dormán Miklós a budapesti Mechatronikai SZKI-ból például SuSE Linux dobozból épített fel egy teljes képzési anyagot, ami az OpenOffice.org irodacsomagtól a Keduca tesztelő és kiértékelő programon át egészen a Klogic logikai áramkör szimulátorig terjedt. Fehér Csaba az Esztergomi Dobó Kata Gimnáziumból is érdekes linuxos kezdeményezésekről és tapasztalatokról adott számot. A Linuxon történő ECDL felkészülésről beszélt a KREA Kft. Informatikai szakértők is jelen voltak a konferencián: Kis János (Johannes) a BSA és az információs társadalom kapcsolatáról, Bodnár Csaba a Mission Critical Linuxtól az internetes támadások elleni védekezésről tartott érdekes előadást. Még a BSD-nek is jutott hely: Zahemszky Gábor mesélt a BSD-ben rejlő ördögről és pokolról. A magyarországi SuSE-sek a felhasználói szintű, grafikus adatbázis-kezelésről és szövegszerkesztőkről beszéltek.

A harmadik napon megtartott Linux ˝fogadóóra˝ alig akart véget érni; itt a pedagógusok minden Linuxszal kapcsolatos kérdésükre választ kaptak. A leggyakoribb témák voltak merevlemez partícionálás, Windows/Linux szimbiózis, tűzfalbeállítás, laptopok energiatakarékos üzeme, file-rendszerek kiválasztása, titkosított fájlrendszerek.

A közönség számára meglepő újdonságként került bemutatásra a hordozható USB tárolóegységek automatikus használata, illetve az, hogy hogyan nyújt védelmet a titkosított file-rendszer a merevlemez eltulajdonításakor, illetéktelen adathozzáférés ellen.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés