Connect with us

Hirdetés

technokrata

Technológiai váltás: közeleg a földfelszíni digitális televíziózás

Laptop

Technológiai váltás: közeleg a földfelszíni digitális televíziózás

A digitális földfelszíni televíziózás hazai bevezetésének lehetőségeiről, valamint az európai tapasztalatokról tartott konferenciát az Antenna Hungária. Az átállásban az állami szerepvállalás nélkülözhetetlen…

Egyes előrejelzések szerint az európai háztartások több mint felében lesz 2010-re digitális televízió, és hazánkban mintegy 10-15 éven belül felválthatja a jelenlegi analóg technológiát az új rendszer.

Ennek érdekében az Antenna Hungária (AH) vezetésével az elmúlt hónapban hazai hatástanulmányok, kutatások, technikai és technológiai felmérések készültek a jogharmonizációs lehetőségeket figyelembe véve a digitális földfelszíni televíziózás hazai bevezetésének lehetőségeiről.

Az európai tapasztalatokról, valamint az elkészült vizsgálatok, tanulmányok alapján a digitális televíziózás hazai bevezetésének lehetőségeiről tartott konferenciát az AH. A rendezvény célja az volt, hogy összegezze a már meglévő ismereteket, és bemutassa az AH Rt. eddig elért eredményeit.

Az Antenna Hungária a földi digitális sugárzással versenyképes termékeket, még jobb minőségű szolgáltatást (első lépésben a mai 3 földi csatorna helyén 12-15 program sugárzására lesz lehetőség, a rendszer teljes kiépítése után pedig 23-30 országos műsor sugárzása valósulhat meg) – állami támogatással – fog biztosítani a magyar nézők számára. A terv szerint a kormányzati döntést követően első lépcsőként 2004-től beindulhat Budapesten és 20-30 kilométeres körzetében a sugárzás, amit 2006-2008 között fokozatosan terjesztenek ki az ország többi területére. Ennek tükrében az analóg sugárzás valószínűsíthetően 2012 után szűnhet meg Magyarországon.

A digitális televíziós másik nagy előnye az is, hogy akár autóban vagy vonaton is nézhető. Ahhoz, hogy az ország 80 százalékában elérhető legyen az új szolgáltatás a jelenlegi eszközök felhasználása mellett, mai áron mintegy 20 milliárd forint értékű beruházás szükséges.

„A kormány azért is hozta létre az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot (IHM), mert elhatározta, hogy betemeti azt a digitális szakadékot, amely ma még kettéosztja a magyar társadalmat” – fejtette ki Csepeli György, az IHM politikai államtitkára a konferencián. „A kormány célja az, hogy az új technológiák, így az információs társadalom által is kínált eszközök, minden háztartás számára hozzáférhetők legyenek. A kormány tisztában van azzal, hogy sok új eszköz ma még csak elvi lehetőség az emberek számára.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés