Connect with us

Hirdetés

technokrata

Piacon az első olcsó robotporszívó

Laptop

Piacon az első olcsó robotporszívó

A robotporszívó-tervezés már csaknem 20 éves múltra tekint vissza, azonban a fejlesztés magas költségei miatt a készülékek is igen drágák, ezért eddig még egy modell sem terjedt el a piacon. Az iRobot terméke (mindössze 50.000 Ft-os ára miatt) változtathat a helyzeten…

A háztartási gépek jövője egyre inkább a mesterséges intelligencia felé mutat. A hűtőgép, mely jelzi, ha elfogyott a tej, a mosógép, mely e-mailt küld, ha elkészült a mosással már a jelen részei. A takarítás fáradalmait ugyan megkönnyíti a porszívó használata, azonban a technika fejlődése során egyre inkább előtérbe került a kérdés, hogy hogyan lehetne a takarítást is automatizálni. A robotporszívó ötlete nem újdonság, a svéd Electrolux 20 évvel ezelőtt kezdte meg a tervezést. A feljesztés/tesztelés/optimalizálás költségeit minden gyártó a termékek árába építi be, így eddig egyetlen modell sem tudott igazán elterjedni. Az Electrolux modellje (Trilobite) 1997-ben jelent meg, ára 1500 euró (365.000 Ft). A Cye takarítórobotja a beleszerelt kamera miatt megfigyelőrobotként is használható, ára viszont igen borsos: 2900 dollár (720.000 Ft).

Az iRobot által a héten piacradobott modell, a Roomba 200 dolláros árával (50.000 Ft) alig drágább egy hagyományos porszívónál. Külsőleg meglehetősen hasonlít az Electrolux modelljére lapos, kerek formájával. A gépbe infravörös fényszenzorokat és koccanásérzékelőket építettek be, mely a szobában való mozgást segíti. A beépített akkumulátor 10 órás működést garantál. A gyártó adatai alapján egy szoba kitakarításához körülbelül 45 percre van szükség. Amennyiben a robotot nem zárt ajtók között használjuk, egy külön megrendelhető infravörös adóberendezéssel mesterséges falat építhetünk a robot számára, így megakadályozhatjuk, hogy takarítás közben véletlenül kimenjen a nyitott ajtón.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés