Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sparcbook 5000 – unixos notebook 2 GB memóriával

Laptop

Sparcbook 5000 – unixos notebook 2 GB memóriával

Az asztali számítógépek piacán megszokott az operációs rendszerek relatíve sokszínűsége, a noteszgépek merevlemezén azonban a legtöbb esetben valamilyen windowsos operációs található. Üdítő kivétel a Sparcbook 5000 – ezen számítógépre ugyanis Unixot telepítettek.

A Tadpole Technology elkezdte szállítani Sparcbook 5000-es noteszgépeit, mely a Sun Microsystem Solaris 8 nevű Unix operációs rendszerét hordozza merevlemezén. A komplett Sun munkaállomás erejével rendelkező mobil számítógép tömege kicsivel több, mint 3 kilogramm.

Belső felépítése is eltér a konvencionális noteszgépekétől: az eszköz lelke egy 500 MHz-en futó Ultrasparc IIe mikroprocesszor. Ennek köszönhetően a notebook száz százalékos bináris kompatibilitással rendelkezik a Sun asztali és szerverszámítógépei felé, bármilyen Solaris alkalmazást képes futtatni.

Erőforrásait tekintve nem bántak szűkmarkúan a Sparcbook 5000-rel: operatív tárként 2 GB-nyi memória került a noteszgépbe. Nem elhanyagolandó a mobil eszköz háttértárának mérete sem: 80 GB-os kapacitással rendelkezik. Mindezekhez egy 15,1 colos XGA (vagy opcionálisan SXGA) kijelző tatozik.

További jellemzői: Ethernet portok, CD-RW/DRD-ROM optikai meghajtó, PC Card foglalatok, sztereó hangszórók és Sun kompatibilis billentyűzet. A külvilággal való kapcsolattartásért a soros, párhuzamos, PS2, USB és videó csatlakozók felelősek.

Az elsősorban tervezőmérnökök, szoftverkészítő csoportok, kormányzati alkalmazottak számára készített noteszgép ára sem otthoni felhasználó pénztárcájához van igazítva: a legegyszerűbb kiépítés is 6 ezer dollárba kerül, a maximális konfigurációért pedig már 12 ezer dollárt kell fizetni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés