Connect with us

Hirdetés

technokrata

Norton Ghost: a rendszermentés és -visszaállítás új fejezete

Laptop

Norton Ghost: a rendszermentés és -visszaállítás új fejezete

A Symantec sorban megújítja számítógépünk működését, védelmét, karbantartását befolyásoló eszközeinek sorát; nem maradt kivétel ez alól a Norton Ghost sem.

Ismeretes, hogy a Norton Ghost két verzióval rendelkezik: az otthoni felhasználók számára készített változat mellett a kifejezetten vállalati környezetben való működésre fejlesztett verzió is megtalálható termékskálájában. A megújult otthoni (illetve kisvállalkozások számára ajánlott) Norton Ghost szeptember elején kerül majd forgalomba.

A fejlesztés indoka

Korábban sok kritika érte az otthoni felhasználásra szánt változatot, miszerint egy átlagfelhasználó számára használata a szükségesnél jóval bonyolultabb. A 2003-as változat elsősorban ezen kritikákra igyekszik válaszolni, egyszerűsítve a szoftver kezelését. Ennek következtében windowsos felületet kapott, így a program már Windowsból is indíthatóvá vált – közölte Thom Bailey, a Symantec vezető termékmenedzsere. A funkciók teljeskörű kihasználásához ugyan még mindig szükség van a DOS-shellbe való kilépésre, a bootlemez azonban már nem létfeltétele a működésnek (köszönhetően a virtual partition technológiának).

Új technológiák támogatása

Egyszerűbbé vált az adatmentés és klónozás is: a korábbi változathoz képest a Norton Ghost 2003 relatíve gyorsan képes a felhasználó egy-egy partícióját lementeni. Ezt segíti az újraírható CD és DVD valamint a külső, 1.1 és 2.0-s USB illetve FierWire csatolású merevlemezek támogatása. Természetesen nem maradt ki a logolás lehetősége sem, ennek köszönhetően később is áttekinthető, mire és hogyan alkalmazta a felhasználó a programot.

A továbbfejlesztett változat rendelkezik Windows NT File System, azaz NTFS támogatással is. Emellett kibővült a Linux-támogatottság: a Norton Ghost már képes EXT2 és EXT3 file-rendszerek backupjára, visszaállítására és klónozására is.

Hálózatkezelés – kibővítve

Különösen a kisebb vállalkozások fogják hasznát látni továbbfejlesztett hálózati támogatásának: a felhasználó akár hálózati meghajtókról is készíthet biztonsági másolatot, illetve visszaállíthatja azok tartalmát (megfelelő jogok esetén). Ez nem csak kényelmi szempontokból előnyös, hanem nagyban segítheti a szokásos céges mentési eljárásokat is.

Az egyfelhasználós licenc ára 70 dollár, többfelhasználós licenc vásárlása esetén azonban engedmény jár: 5 felhasználó esetén 280 dollárba, 10 felhasználó esetén 560 dollárba kerül a program.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés