Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tárgyal létszám-leépítéséről a Matáv

Laptop

Tárgyal létszám-leépítéséről a Matáv

A hazai távközlési óriás megerősítette létszám-leépítési terveinek hírét – s a tárgyalások még ezen a héten lezárulnak.

Annak ellenére, hogy a Matáv megerősítette létszám-leépítésével kapcsolatban a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásainak hírét, további részletekről egyik fél sem kívánt nyilatkozni kedden az MTI-nek. A Magyar Távirati Iroda értesülése szerint a tárgyalások még ezen a héten lezárulnak.

A felreppent hírek szerint ugyanis jövőre a Matáv 9.200 dolgozójának 13 százalékát kívánja elbocsátani. A mintegy 1.200 dolgozó elküldése 3-3,5 milliárd forintos megtakarítást jelent éves szinten a Matávnak a béreket és a járulékokat tekintve, de jövőre a végkielégítések 1,2-1,5 milliárddal csökkentik a cég kasszáját. Az elbocsátásokat konkrétan az indokolja, hogy ez már a második év, amikor csökken a fix vonalak száma – tavaly 5 százalékkal esett vissza -, mialatt a mobilszektor folyamatosan bővül.

A Matáv Rt. elmúlt évtizedes működése alatt folyamatosan leépített. 1990-ben még több mint húszezren dolgoztak a legnagyobb magyar telekommunikációs cégnél, mára viszont a korábbi állománynak alig a fele található meg. A társaság csak 2001-ben dolgozóinak 16 százalékától vált meg.

A vezetékes telefonvonalak száma 2000-ig még növekvő tendenciát mutatott, azonban azóta folyamatosan csökken, s az analóg és digitális vonalak együttes száma már 2001-ben 1,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző évben.

A vezetékes telefonvonalak csökkenése a mobiltelefonok gyors terjedésére vezethető vissza. Tavaly év végén 4 millió 967 ezer mobiltelefon (előfizetéses és kártyás) működött. A mobiltelefonok száma 2001 közepén haladta meg először a vezetékes (analóg és digitális) vonalak számát, év végén pedig a köztük levő különbség már 33 százalékos volt. Ennek ellenére a nemzetközi összehasonlításban Magyarország telefonellátottsága még nem érte el a nyugat-európai szintet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés